SEGRE

GUIA

Netflix, Amazon i Apple, acusats de violar la norma europea de protecció de dades

Podrien ser multades amb fins 18.800 milions d’euros en total

Netflix, Amazon i Apple, acusats de violar la norma europea de protecció de dades

Netflix, Amazon i Apple, acusats de violar la norma europea de protecció de dadesEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ONG austríaca "Noyb" va presentar aquest divendres una queixa contra vuit empreses digitals internacionals, entre elles, Netflix, Amazon Prime, Apple Music i YouTube, per suposada "violació estructural" d’un aspecte clau de la normativa comunitària sobre protecció de dades.

Segons l’ONG, aquestes empreses cometen "violacions estructurals" del Reglament General de Protecció de Dades europeu (RGPD) en no respectar el denominat "dret a l’accés" a les dades personals. "Als usuaris se’ls atorga el dret d’obtenir una còpia de totes les dades en brut que una empresa té sobre ells", explica l’ONG en un comunicat.

A més, "informació addicional sobre les fonts i els destinataris de les dades, el propòsit amb què es processen o la informació sobre els països en els quals s’emmagatzemen i durant quant temps", agrega.

Tanmateix, Noyb assegura haver posat a prova el compliment d’aquest dret per part d’aquestes empreses i les dades facilitades no són les que legalment se’ls exigeix entregar. Schrems, director de Noyb, lamenta que les empreses "sovint ni tan sols no proporcionen de forma remota les dades que tot usuari té dret".

A causa d’aquestes vulneracions, Noyb ha presentat davant de l’Oficina austríaca de protecció de dades una queixa formal en nom de deu usuaris contra vuit empreses. D’acord amb les normes europees, aquestes empreses podrien ser multades amb fins 18.800 milions d’euros en total.

El nou reglament europeu de protecció de dades preveu multes màximes de fins el 4 % de la facturació mundial de les empreses que hagin estat declarades culpables, recorda Noyb. L’ONG defensa la seua acció en argumentar que el dret a l’accés és un element central de la protecció de dades, ja que permet als ciutadans saber com i per què s’emmagatzemen o comparteixen informacions sobre ells.

Les empreses contra les quals s’ha interposat la queixa, a més de les esmentades, són el portal de transmissions esportives DAZN, el de pel·lícules Filmmit, el portal de distribució d’àudios Soundcloud i el de música Spotify.

Les multes màximes a què s’enfronten les companyies van des dels 8.000 milions d’euros d’Apple als 20 milions de DAZN (entre 9.100 i 22 milions de dòlars).

tracking