SEGRE

TECNOLOGíA

IBM i Microsoft lideren el desenvolupament mundial de la intel·ligència artificial

La Xina té una presència destacada sobretot pel desenvolupament d’aquesta tecnologia al sector acadèmic

IBM i Microsoft lideren el desenvolupament mundial de la intel·ligència artificial

IBM i Microsoft lideren el desenvolupament mundial de la intel·ligència artificialEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les firmes nord-americanes IBM i Microsoft lideren a nivell mundial les patents relacionades amb la intel·ligència artificial, segons un estudi presentat aquest dijous per l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI).

IBM va gestionar 8.290 sol·licituds de patent fins l’any 2016, últim del que l’OMPI té dades completes, seguida de lluny per Microsoft amb 5.930, la japonesa Toshiba (5.223), la sud-coreana Samsung (5.102) i el grup nipó NEC (4.406).

Fujitsu, Hitachi, Panasonic, Cànon i Alphabet (Google) tanquen la llista de deu firmes on s’està impulsant en gran manera la intel·ligència artificial, mentre que la primera firma europea, Siemens, se situa en onzè lloc amb al voltant de 3.500 patents.

L’informe detecta un fort impuls de la intel·ligència artificial en els últims anys, ja que de les 340.000 sol·licituds de patent relacionades amb aquestes tecnologies al llarg de la història la meitat es van presentar a l’OMPI entre 2013 i 2016.

"L’IA ha passat del camp teòric al mercat mundial", assenyala l’informe, on es destaca la presència d’aquestes tecnologies al sector del transport (inclosos els vehicles autònoms), les telecomunicacions, les ciències mèdiques o la informàtica, tant en computadores com en telèfons intel·ligents.

La Xina té una presència destacada en la intel·ligència artificial sobretot pel desenvolupament d’aquesta tecnologia al sector acadèmic: l’Acadèmia Xinesa de Ciències ocupa el dissetè lloc mundial quant a sol·licituds de patents, amb més de 2.500, i és el centre educatiu del món amb més invencions d’intel·ligència artificial.

A més, 17 de les 20 institucions acadèmiques amb més nombre d’invencions en intel·ligència artificial pertanyen al país asiàtic, destacant, a més de l’esmentada acadèmia, els campus universitaris de Xidian, Zhejiang i Tsinghua, així com la Universitat Tecnològica de Pequín.

Per països, els EUA són el que més sol·licituds de patent posseeixen (152.981), seguit de la Xina (137.010), el Japó (83.197), Corea del Sud (38.842) i Alemanya (26.287), mentre que al món de parla hispana Espanya ocupa la quinzena posició amb 3.099, i Mèxic la setzena amb 2.539.

tracking