SEGRE

FORMACIÓ

Espanya té "un sever dèficit" de talent digital

Segons la consultora especialista en solucions digitals VASS i la Universitat Autònoma de Madrid (UAM)

Espanya té

Espanya té "un sever dèficit" de talent digitalEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consultora especialista en solucions digitals VASS i la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) alerten en un estudi que Espanya té un "sever dèficit quantitatiu i qualitatiu de talent digital", que posa en risc el paper d’Espanya en un escenari mundial de les TIC.

L’estudi reflecteix que, mentre a Espanya el nombre d’empreses que es dediquen a la programació, consultoria i altres serveis relacionats amb les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) ha crescut un 57 % en l’última dècada, el nombre de llicenciats en Informàtica de les diferents universitats s’ha reduït un 44 %.

D’altra banda, el nombre total de companyies de tots els sectors (no només TIC) que necessiten actualment perfils informàtics assoleix un total de 28.500 entitats ocupadores, el que suposa una xifra superior als 25.700 nous tot just titulats que, cada any, acaben els seus estudis tant a les universitats espanyoles com en els cicles de formació professional.

Això suposa que pràcticament existeix una empresa per persona amb formació reglada en informàtica o, el que és el mateix, gairebé sis competint per cada jove graduat universitari (que són en un 88 % homes).

"Aquesta significativa bretxa de talent digital posa en risc la transformació digital real i efectiva del país i, si perdem aquest tren, Espanya quedarà cada vegada més endarrerida del grup de països que lideraran la nova economia", ha declarat el director de l’estudi, Antonio Rueda.

Segons la seua opinió, es fa necessari "intensificar" la col·laboració entre universitats i empreses, i "optimitzar la trajectòria i la potencialitat professional dels joves informàtics"

L’informe "Ocupabilitat i Talent Digital 2018", que ambdues organitzacions han presentat aquest dimarts a Madrid, té per objectiu, d’una banda, establir uns paràmetres que permetin mesurar el talent digital dels nous graduats informàtics i, per un altre, posar en xifres la "fractura" que existeix entre el que el món empresarial demanda i els perfils TIC que surten cada any de les universitats espanyoles.

En l’estudi han participat 45 empreses i institucions rellevants, 14 universitats de tot el país i gairebé 1.000 estudiants de 19 províncies diferents, i revela que existeix una bretxa superior al 40 % que separa les competències que aporten els acabats de graduar en informàtica de les requerides per les empreses. 

tracking