SEGRE

ENTREVISTA

El Parc Científic de Lleida, un polígon industrial del segle XXI

Miquel Aran. Enginyer agrònom de professió, es va especialitzar a Holanda i va treballar en diverses empreses i projectes arreu de l’estat. Ara és gerent del PCiTAL.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2018 va optar a la plaça de Gerent del Parc Científic Tecnològic i Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) amb ganes d’assumir nous reptes i aportar la seva experiència en el sector agroalimentari.

Què us heu aportat mútuament amb el Parc?

A mi personalment em fa molta il·lusió formar part d’aquesta etapa. És evident que aportar els meus coneixements i gestió a un espai empresarial tan important per al territori m’omple d’orgull. El PCiTAL ha tingut un creixement espectacular durant els darrers deu anys, amb resultats extraordinaris. També hem de dir que hem passat un període molt dur del qual ens hem sortit molt bé. Actualment formem part d’una xarxa estatal de parcs científics de diferents grandàries, que volem aprofitar per tal d’establir sinergies i sortir a fora per explicar quines són les nostres fortaleses. I a la inversa, també volem que vinguin per explicar-nos com funcionen. En aquests moments el parc es troba en una segona fase, que també ha de ser de creixement, però amb nous reptes a desenvolupar.

Quins són aquests nous reptes?

El primer és consolidar l’activitat del parc i integrar-lo encara més amb el teixit empresarial de la ciutat de Lleida i la Universitat. Un segon repte en què treballem és el d’ampliar nous espais.

Què aporta a la ciutat de Lleida?

El parc és una gran concentració d’empreses gairebé al costat del centre urbà de la ciutat, que els aporta un valor afegit molt important. Com va dir un alcalde fa uns anys, el parc és un polígon industrial del segle XXI. A Lleida pot aportar un valor afegit en ciència, tecnologia i innovació, tres elements que, en un entorn agroalimentari com el nostre, són de vital importància.

Un entorn clau.

Exacte, el parc té una clara orientació cap a l’àmbit agroalimentari, un sector clau del nostre entorn conseqüència de l’activitat empresarial que s’hi desenvolupa. Es tracta d’una activitat transversal i que aquí volem integrar amb les TIC i buscar la fusió de les tecnologies modernes amb el món tradicional del camp. També cal dir que el nostre no és un parc convencional universitari, com passa en molts altres indrets.

I això?

El PCiTAL va néixer de la mà i el suport de l’Ajuntament de Lleida i la Universitat de Lleida. Per a la Paeria, va ser una aposta urbanística d’un indret que es trobava abandonat per la logística militar de l’època i que ha acabat convertit en un gran parc empresarial. Per la part de la Universitat de Lleida, des d’aquí donem sortida a l’activitat científica, acadèmica i a la innovació. És un matrimoni on cada membre hi ha aportat una part sensible important. A això voldria afegir que la relació del parc amb una ciutat mitjana i universitària com Lleida és molt important.

Quantes empreses i treballadors hi ha actualment?

En aquests moments estem al voltant dels 1.600 treballadors, més de cent entitats, òbviament amb diferents grandàries i nombre de treballadors, i 12 centres tecnològics.

Hi ha previsió de creixement?

La previsió de creixement és esglaonada i va lligada a la rotació d’empreses i a la demanda que tenim. Amb l’ampliació de l’edifici de Capitania, acabarem de fer quadrar el parc.

Anem a això. La rehabilització de l’edifici de Capitania forma part del projecte Agrolivinglab que forma part del gran projecte INNO4AGRO.

Pel que fa al nou edifici, és on havia d’anar en un primer moment la Conselleria d’Agricultura. Finalment el projecte es va tirar enrere i actualment aquest edifici estarà destinat a construir-hi l’Agrolivinglab. Aquest centre serà un centre d’innovació i formació disruptiva pel que fa al sector agroalimentari. Actualment hi ha diferents Livinglabs arreu d’Europa, cadascun d’ells especialitzat en els principals sectors dels seus territoris. Des d’aquí els seguim i hi contactem per mirar de captar les millors idees i propostes i incorporar-les al nostre projecte. L’Agrolivinglab de Lleida serà un factor clau per dinamitzar l’ecosistema de la innovació que mirarà d’interconnectar els actors que treballen la innovació en aquest sector.

Qui ho gestionarà?

Aquest edifici forma part de l’Ajuntament, que tirarà endavant la rehabilitació. El parc assumirà l’activitat i la gestió global.

I el pressupost?

La rehabilitació de l’edifici costarà al voltant d’un milió d’euros, que assumirà la Paeria i dels quals la meitat provenen de fons europeus. Està previst que les obres comencin a mitjans d’any i que durin al voltant d’entre quatre i sis mesos. Crec que a finals del 2020 el podrem obrir.

Tot això arriba en moments de canvis.

Sí, tant Ajuntament com Universitat han canviat els òrgans de govern, però he de dir que han assumit el projecte i l’han incorporat als seus plans de treball sense cap problema. Hi ha una línia de continuïtat total.

I després començarà la segona fase...

Un cop en funcionament, l’Agrolivinglab del parc acollirà més empreses, sobretot vinculades al món agroalimentari, i encara més treballadors, al voltant de dos-cents. Els objectius d’aquest centre, vinculat el projecte INNO4AGRO, seran el de dinamitzar el sector de la innovació, fer projectes pilot de tots els tipus, des d’audiovisuals a prototips físics, fins a provar noves tecnologies al terreny. La idea d’aquest nou espai serà el d’escurçar al màxim el temps que passa entre que descobrim nous productes o serveis fins que arriben al mercat. Una espècie de llançadora.

Haurem d’esperar a tenir-lo en funcionament.

No ben bé. Actualment moltes activitats que s’hauran de desenvolupar a l’Agrolivinglab ja les estem activant.

L’Agrolivinglab forma part de l’INNO4AGRO.

És un dels projectes que portem a terme sota el paraigua de la marca INNO4AGRO, que té com a objectiu afrontar la transformació del sector agroalimentari del nostre territori basat en la innovació tecnològica i la posada en marxa de plataformes i espais de treball. Un sector que mou al voltant del 30% del PIB de Lleida i genera el 80% de la producció de Catalunya. El projecte té dos eixos, un d’orientat a impulsar la tecnologia pel desenvolupament del sector agroalimentari intel·ligent, i l’altre a crear mecanismes per a la dinamització dels diferents agents del territori entorn a l’ecosistema innovador agroindustrial. Té un pressupost total de 3,6 milions d’euros, dels quals la meitat prové de fons FEDER.

Miquel Aran, gerent del Parc Científic de Lleida

Miquel Aran, gerent del Parc Científic de LleidaMAGDALENA ALTISENT

tracking