SEGRE

Eva Martín: "Hi ha turisme des de l'Everest fins a les escales del 'Joker'"

Eva Martín Fuentes és diplomada en Turisme, llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques, màster en Direcció de Turisme i doctora en Enginyeria i Tecnologies de la Informació. Actualment fa una estada de recerca postdoctoral de sis mesos a la University of South Australia a Adelaida, on està investigant sobre el contingut que generen els turistes a través dels seus comentaris a les xarxes socials.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta entrevista complementa el reportatge  Com s'investiga el turisme a Lleida?

Turismòloga i turista. Una apassionada dels viatges?

Sí. Ja de jove vaig decidir trencar amb les vacances tradicionals de la família, i me’n vaig anar a treballar a Alemanya. Em va agradar i des de llavors vaig començar a moure’m amb interrails i altres experiències low-cost. En aquella època poca gent de la meva edat viatjava així. Avui el mapa de TripAdvisor em diu que he visitat 801 indrets, que he fet 800.000 quilòmetres i que he vist el 46% del món. Encara em queda molt per veure!

I va estudiar Turisme.

Vaig començar a estudiar als 29 anys i vaig haver de sacrificar moltes coses, però ha valgut la pena. Estudio el turisme des de diferents vessants, com la publicitat, el màrqueting, la planificació territorial o la mateixa tecnologia.

Què investiga actualment?

Tinc diferents fronts oberts. D’una banda miro d’entendre a través dels comentaris en línia el món de la satisfacció sobre els establiments hotelers. Intento trobar resposta per ajudar a millorar el servei que ofereixen els allotjaments. També m’interessa el turisme cinematogràfic a Catalunya i una altra línia de treball que porto és la traçabilitat dels turistes a través de l’empremta digital que deixen a internet per saber les seves necessitats.

Cal que els turistes tornin a ser viatgers?

(Riu) Aquesta frase no me la crec. Hem demonitzat el turisme i sembla que ser viatger és més cool. Com deia MacCannell als 70, l’autenticitat del turisme acaba amb l’arribada del primer turista.

Li agafo el fil. Què en pensa dels moviments antiturisme que hem vist a Barcelona?

El creixement de la classe mitjana a tot el món, la globalització, les companyies aèries low-cost, entre d’altres, han fet augmentar el turisme. L’any 2018 es va xifrar que hi havia 1.400 milions de turistes a tot el món. Des del cim de l’Everest a la gran barrera de corall, fins a les escales del Joker. És una brutalitat, per això hi ha una creixent animadversió cap al turisme. No hem de deixar de viatjar sinó que hem de repensar urgentment en la forma de fer-ho i començar a compensar els que pateixin els efectes adversos del turisme, no només en termes econòmics, sinó socials i culturals.

Com veus el futur del turisme?

Amb més consciència per la sostenibilitat. Veig un moviment important en la promoció de les destinacions de proximitat, en què destaca el fet d’evitar desplaçaments llargs. També intueixo un creixement de la realitat virtual en la comercialització turística per saber què et trobaràs exactament. El present és internet, abans, durant i després del viatge. Comprem i reservem bitllets i busquem restaurants per la xarxa i amb el mòbil. Quan arribem a casa compartim les fotos a les xarxes, opinem a TripAdvisor i votem a Google Maps. A internet tenim tot el cicle del turisme. Aquelles empreses turístiques que no s’hi adaptin, poc futur els queda.

EVA MARTÍN

EVA MARTÍNUDL

tracking