SEGRE

Carlos Cantero: “Les noves tècniques agrícoles poden mitigar els efectes del canvi climàtic

Carlos Cantero Martínez és Dr. enginyer agrònom i catedràtic d’universitat. Ha desenvolupat activitat docent i científica en línies d’agronomia sostenible per a zones mediterrànies a través de l’optimització agronòmica i ambiental de les tècniques de maneig de sòls, fertilització i diversificació de cultius, entre d’altres

Carlos Cantero: “Les noves tècniques agrícoles poden mitigar els efectes del canvi climàtic

Carlos Cantero: “Les noves tècniques agrícoles poden mitigar els efectes del canvi climàticUniversitat de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta entrevista complementa el reportatge  Agricultura i canvi climàtic

Per què és agrònom?

Ja de ben petit em passava els estius ajudant la família al camp, on vaig despertar l’interès per la producció agrícola. Més tard, mentre estudiava, em vaig adonar de la importància que té aquesta activitat per a la producció d’aliments, i la necessitat de desenvolupar coneixements i tècniques per fer-la més eficaç i sostenible.

Què investiga actualment?

El grup de recerca que coordino es dedica a l’optimització agronòmica i ambiental de les pràctiques agrícoles des de fa més de 35 anys. Actualment, amb el finançament dels Plans Nacionals de Recerca i Projectes Europeus, treballem en tècniques que compatibilitzen la producció econòmica amb la sostenibilitat ambiental dels sistemes agrícoles mediterranis. A la nostra recerca s’integren diferents aspectes, com ara el maneig del sòl, la fertilització, el reg o la diversificació de cultius. A més, des de fa 15 anys estudiem pràctiques agrícoles que afecten el canvi climàtic.

Es pot acusar l’agricultura de ser promotora del canvi climàtic?

El primer que cal considerar és que, davant d’un escenari d’increment de la població mundial com l’actual, l’activitat agrícola és la procuradora de l’aliment. La falta d’aliment provoca patiment i guerres, com s’ha pogut comprovar històricament. A partir d’aquí qualsevol activitat humana, sobretot si està mal gestionada, afecta l’increment d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, inclosa la producció agrària. Malgrat això, les tècniques agrícoles ben utilitzades tenen la capacitat de mitigar aquest efecte sobre l’increment de temperatura, i ens permetrà adaptar-nos al canvi en l’obtenció dels aliments que necessitem.

Què poden fer els tècnics i els agricultors per contribuir a donar solucions al canvi climàtic?

Els tècnics i investigadors estan contribuint amb el coneixement i la recerca a desenvolupar estratègies i tècniques que redueixen les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Els agricultors hauran de modernitzar les seves explotacions i utilitzar aquestes tècniques

i estratègies. És important apuntar que caldrà posar més atenció en els recursos naturals com el sòl i l’aigua. Per mitigar el canvi climàtic caldrà actuar contra la degradació del sòl i s’haurà de considerar, encara més, l’aigua com un recurs no renovable que cal utilitzar amb alta eficiència.

Actuacions que suposen un cost econòmic?

Qualsevol canvi pot requerir costos afegits, com l’adquisició d’equipaments o maquinària. Tot i això, moltes de les tècniques ja desenvolupades per donar solucions al canvi climàtic proporcionen més rendibilitat i sostenibilitat global a les explotacions. La mitigació i adaptació al canvi climàtic és un repte per a tota la societat, no només per als implicats en la producció agrícola, per la qual cosa serà necessari un canvi d’actitud, com afavorir un consum responsable i evitar el malbaratament d’aliments i recursos.

tracking