SEGRE

Les dades arriben al turisme de Lleida

Alícia Orellana és cap de l’Observatori de Turisme del centre Eurecat. Presenta el programa Tourism Data System, que es comença a implementar a les comarques de Lleida

Alícia Orellana és cap de l'Observatori de Turisme del centre Eurecat

Alícia Orellana és cap de l'Observatori de Turisme del centre EurecatLAURA QUINTANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és l’aplicació turism data system?

És una eina creada pel Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat que permet que els allotjaments turístics tinguin un retorn a tota la informació estadística que proporcionen sobre la seva activitat. La plataforma funciona amb una aplicació web que ofereix informes personalitzats que ajuden a conèixer la posició de cada negoci al mercat, aportant dades fonamentals a la planificació i per a la millora de la competitivitat. Tot això es basa en informacions que els mateixos establiments proporcionen i que tots poden consultar.

Quina és la utilitat i benefici per a les empreses que hi participen?

El que els aporta, d’una manera directa, és poder comparar la seva activitat amb la dels altres allotjaments turístics de la seva àrea d’influència. Això permet a cada negoci poder prendre decisions sobre el terreny. Entenem que els mateixos propietaris de cada negoci són perfectament coneixedors de la seva realitat, però el fet de poder-se comparar amb els altres i posar-ho en relació i context, els és una gran ajuda per detectar possibles problemes que desconeixien.

Com funciona i quines dades han d’incorporar els allotjaments?

Els allotjaments que hi participen han d’omplir un formulari cada quinze dies, en què han de proporcionar dades que ells ja tenen i que fan referència a l’activitat turística que regenten. Per exemple, les arribades dels turistes, la seva procedència, el barem de preus que utilitzen o, entre d’altres, expectatives i indicadors de satisfacció.

Analitzant les dades del tds, un allotjament turístic pot conèixer febleses que desconeixia o oportunitats de millora en nous nínxols de mercat

Recorda algun exemple o cas d’èxit?

Per exemplificar el funcionament del Tourism Data System i com en poden treure conclusions els allotjaments, et puc explicar un cas concret de fa pocs dies. Un allotjament va observar, gràcies als informes comparatius entre el seu propi rendiment i els de la zona, que durant el mes de maig tenia moltes menys pernoctacions que la resta d’allotjaments de la seva zona d’influència, mentre que durant els mesos de juny, juliol i agost estava dins dels números normals. Creuant dades, l’eina li va servir per veure que la resta d’establiments, durant aquell mes de maig, acostumaven a treballar amb turistes estrangers, mentre que l’allotjament amb problemes només ho feia amb turisme intern, espanyol. Seguint analitzant les dades va arribar a la conclusió que durant aquells mesos havia de realitzar promocions encarades al mercat estranger, cosa que li va permetre omplir casa seva durant aquells mesos més baixos. 

Com va sorgir aquesta plataforma?

El Tourism Data System va aparèixer ja fa més de 18 anys, a les terres de l’Ebre i a la Costa Daurada. Llavors era una aplicació estadística i les dades no es publicaven en cap plataforma per als allotjaments. L’any 2010 aquestes destinacions turístiques van plantejar la possibilitat de veure les dades per contrastar i analitzar-les de forma immediata. Poc després el programa es va estendre al Pirineu de Girona, la Costa Brava i a les comarques de Barcelona, sempre de la mà de les diputacions, que hi van creure. També ho vam proposar a Lleida, i el patronat de turisme de la Diputació de Lleida va mostrar un gran interès a posar-lo en marxa.

I aquí va començar la relació amb Lleida.

Sí, ara fa un any, amb un prova pilot en la qual van participar gairebé una quarta part dels establiments turístics de les comarques de Lleida. Estem contents de la resposta i el nostre objectiu ara és que tots els allotjament puguin utilitzar aquesta eina.

Quants allotjaments de Lleida teniu?

La xifra exacta no te la puc dir perquè cada dia tenim noves altes, però ja n’hi ha més d’una quarta part que hi participa activament. A més, des de fa poc hem iniciat una ronda de contacte amb tots ells per tal que s’hi afegeixin i ho vegin com una eina vital per al seu negoci i amb un retorn immediat.

Teniu una xifra objectiu de participants?

Arreu de Catalunya tenim un percentatge que participació d’un 60%. La idea és que ens puguem moure en aquestes xifres.

Quant els costa als allotjaments?

Res. Aquest projecte el finança la Diputació de Lleida. L’única obligació per als allotjaments que hi participen és omplir les dades per poder tenir accés a veure les dels altres establiments. El programa Tourism Data System està en constant evolució i en breu anunciarem noves millores pel que fa a dades disponibles

Montse Membrives Huguet - Casa Miquel Al vostre establiment sou usuaris del Tourism Data System. Des de fa temps realitzem enquestes i aportem dades a l’Observatori de Turisme de Catalunya. Fa poc aquest organisme ens va dirigir al nou aplicatiu, que hem estat provant des de fa unes setmanes. Durant aquest temps hi hem estat aportant dades com les habitacions que hem omplert i les que no, dades de preus i procedència dels turistes, entre d’altres. Com creus que us pot ajudar? A nivell de preus l’aplicatiu et dóna unes gràfiques dels de referència que tenen els altres establiments comercials, com també l’ocupació que tenen. Això et permet fer-te una idea de com funciona el turisme a la nostra zona concreta i també per poder-ho comparar, per extreure’n conclusions. Sobretot permet consultar amb altres hotels de la teva zona, també a nivell d’altres països. Què n’heu tret? Encara és aviat per fer cap valoració, encara ho estem implementant. Suposo que a nivell territorial ens podria donar pistes dels preus que tenim, o podríem valorar l’origen dels turistes per tal de crear ofertes o campanyes concretes i que tinguin en compte dates concretes. Sobretot a la teva zona. Sí, però també a les altres. Ens pot servir també mirar les zones de la platja, per exemple, per saber com funcionen, quins percentatges d’ocupació tenen. Pots valorar el teu sector en altres racons. Com podria millorar? Això ho direm amb el temps i amb l’ús que li donem. Si veiem que hi ha alguna dada que ens pot interessar analitzar i no hi és ho demanarem. El futur és l’anàlisi de dades? Crec que és important que tinguem una guia de referència amb dades d’altres establiments.

tracking