SEGRE

OBJECTIU: Omplir les aules tecnològiques de dones

Entrevista a Magda Valls. Doctora en Matemàtiques i professora de la Universitat de Lleida, des de l’any passat també és directora de l’Escola Politècnica Superior

OBJECTIU: Omplir les aules tecnològiques de dones

OBJECTIU: Omplir les aules tecnològiques de dones

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Magda, el projecte Vint-i-dos vol posar en valor, entre d’altres, el parc científic de lleida. tenim constància que des de la universitat de lleida hi teniu una relació fluida i constant.

El binomi entre els dos actors, Parc Científic i Tecnològic de Lleida i la mateixa Universitat és molt exitós. Des de la universitat treballem conjuntament amb diversos projectes de recerca i d’innovació. Pel que fa a l’Escola Politècnica Superior (EPS), he de dir que per als estudiants d’enginyeria és molt bo, ja que hi poden realitzar les pràctiques per l’alta demanda que hi ha al Parc. Per la banda de les empreses del Parc, és clau la situació. Ubicar-se al Parc d’una ciutat universitària els aporta tenir una relació i proximitat amb un grapat de nous enginyers i enginyeres formats a casa nostra. A més, el Parc ha permès consolidar el talent que es forma a les nostres universitats i evitar que aquests hagin d’anar a altres llocs de l’estat o del món per desenvolupar la seva activitat professional. A la inversa, ha permès atreure talent de tot el planeta a la nostra universitat i ubicar-nos al mapa de la tecnologia i la indústria. Ja veieu que el binomi és positiu per a tots dos actors.

Parles d’enginyeres. Tenim un repte a incorporar les dones al món de la tecnologia?

Sens dubte! L’accés de les dones al camp de la tecnologia és un problema global. És una lluita constant de totes les institucions docents de recerca i de les empreses, que tenen molt interès a incorporar enginyeres. 

Quin percentatge de dones teniu actualment a les aules de l’EPS?

Actualment, el 15% són dones. I és baix, per això estem realitzant diferents accions en rangs d’edat molt diferents.

Parla’m d’aquestes accions.

Les fem a primària i secundària, ja que són espais en què els i les joves poden descobrir la seva vocació. Des de casa nostra, a l’EPS ja fa anys que realitzem la First Lego League, una competició de robòtica per a joves, en la qual veiem molt interès per part de les noies. Altres accions que fem són els esdeveniments Women TechMakers, que organitzem amb el Parc i Google i que vol donar visibilitat a les dones en el món tecnològic, o l’Innovation Tecnovation, unes jornades en què equips de dones amb edats dels 11 als 18 anys han de desenvolupar aplicacions mòbils de caràcter social. Totes tenen molt èxit i ja veiem com tenen repercussió en l’accés femení a les carreres tecnològiques.

També haureu de lluitar contra els prejudicis.

Sí. Una acció principal és fer entendre a nois i noies que els enginyers no desenvolupen la seva activitat aïllats del món, sinó que treballen en equips, resolent problemes i aportant valor a la societat. Aquest canvi de visió d’aquesta professió fa que elles també se sentin atretes per aquests camps. Hem de tenir en compte que la demanda professional creix i creixerà molt, i no ens podem permetre el fet d’excloure la meitat de la població mundial, i molt menys treure la mirada femenina dels reptes de la societat que els futurs enginyers i enginyeres hauran de resoldre.

Totes les carreres que impartim a l’escola politècnica superior de la udl tenen una alta ocupació. Fins i tot arquitectura, estudis que s’han disparat de nou

Parlant de l’ocupació, i ara englobant-hi tots els gèneres, teniu percentatges dels estudiants que acaben trobant feina?

Sí. A l’EPS l’ocupació és altíssima en tots els àmbits de l’enginyeria i la tecnologia. Actualment estem per sobre del 95%, tant localment com globalment, i estem molt orgullosos de dir que els nostres enginyeres i enginyers troben feina en tots els àmbits de desenvolupament professional, i també que la satisfacció és molt alta.

És habitual sentir que hi ha estudiants que treballen abans d’acabar les carreres.

Ara la nostra preocupació com a escola és fer que aquesta transició de la part acadèmica a la professional sigui al més eficient i ràpida possible, per això establim col·laboracions amb col·legis professionals per afavorir les pràctiques en empresa. Els darrers anys hem fet un pas més i hem implementat, sobretot en els màsters, una formació dual en la qual els estudiants realitzen assignatures directament a l’empresa.

Com són els resultats?

Excel·lents!

La crisi del 2008 es va emportar el sector de la construcció. Com estan les carreres d’arquitectura?

Doncs t’he de dir que l’ocupació en arquitectura tècnica i edificació és molt alta.

També?

La demanda s’ha disparat de nou després de la caiguda arran de la crisi. A més, hem actualitzat els estudis i els i les arquitectes surten amb formació especialitzada en edificació sostenible i rehabilitació, que són dos vessants que avui tenen una alta demanda. També hi hem incorporat noves tecnologies, de manera que els professionals puguin integrar disseny de realitat virtual i noves tecnologies als seus projectes.

El món de la tecnologia no es pot permetre excloure la meitat de la població mundial. Nosaltres treballem per augmentar la ràtio de dones

Enguany heu iniciat el nou grau de Disseny Digital i Tecnologies Creatives. Com ha anat?

És un grau que va néixer per la demanda del nostre entorn, perquè la part de comunicació i disseny digital té un gran creixement. Combina tecnologia i disseny, de manera que els estudiants tenen un perfil molt interessant i amb una alta demanda avui dia. Vam obrir el grau a 40 places i vam haver d’ampliar-lo a 46, i hi ha professionals de gran prestigi internacional com l’artista Albert Barqué. A més, és el primer cop que a l’EPS incorporem alumnes que provenen del món artístic. Tot un repte!

Parlant de reptes. Quins teniu al cap? Enguany oferim cinc titulacions d’enginyeria, tres a Lleida i dos a Igualada, que tenen de particular que comparteixen els primers cursos, de manera que qualsevol alumne es podrà canviar de carrera o de ciutat si ho creu convenient, per tal de virar el seu perfil professional. Un altre repte que comencem a treballar és la relació amb la Universitat de Concòrdia del Canadà. La nostra idea és poder treballar conjuntament els màsters d’enginyeria informàtica i els d’enginyeria industrial. Són relacions complexes d’encaixar, pels plans d’estudi, però hi seguim treballant.

Una visió global, vaja.

En aquests entorns, molt. Per això potenciem la formació en anglès, els Erasmus i les dobles titulacions internacionals.

Com van les dobles titulacions?

A Igualada ja oferim doble titulació amb Administració d’Empreses per la UOC. I l’any vinent en començarem una de nova, Enginyeria Mecànica i Enginyeria d’Energia i Sostenibilitat, que començarà amb molt poques places per l’alta exigència i dedicació per part dels alumnes. Com sempre, ens adaptem a les necessitats del mercat, i l’energia i la sostenibilitat ja són avui un dels nous reptes de la societat.

tracking