SEGRE

Anton Aluja Fabregat: “La Udl té investigadors de primer ordre mundial

Anton Aluja Fabregat és doctor en Psicologia i catedràtic de Psicopatologia de la Universitat de Lleida. La seva productivitat científica al Web of Science (Publons) és de 157 articles, 134 indexats al Web of Science Core Collection, amb 2.307 cites i un índex H de 28. És el promotor i coordinador de la iniciativa Produ-Science-UdL.

El doctor Aluja

El doctor Aluja

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cal mesurar la producció científica?

El prestigi dels investigadors i de les universitats depèn del nombre i qualitat de la seva productivitat científica, que és l’element més important en l’avaluació i acreditació d’un investigador per les agències de qualitat que n’avaluen el currículum. L’obtenció d’una plaça de professor i investigador en les universitats depèn d’aquestes acreditacions. És per això que és molt important l’avaluació de les publicacions de forma objectiva, ja que la recerca és molt competitiva. En aquesta línia s’han creat “mètriques” de productivitat científica que permeten obtenir indicadors de qualitat científica de forma individual per a cada investigador.

Una sola metodologia val per a tothom o hi ha diferències entre els camps del coneixement?

És cert que hi ha diferents camps de coneixement i diferents metodologies de recerca. No obstant, no hi ha dubte que el progrés i l’avenç social es deu a l’anomenat “mètode científic”, que es pot aplicar gairebé a totes les disciplines universitàries. Al respecte, la plataforma “Produ-Science-UdL” llista revistes científiques indexades per a totes les disciplines acadèmiques que s’imparteixen a la UdL. Però hi ha més tradició de publicacions científiques indexades en les revistes del WoS o similars en els camps anomenats de “Ciències pures”, tot i que actualment les “Ciències Socials” també disposen de revistes indexades on publicar. Les Humanitats i les Arts són disciplines que es van incorporant al sistema de publicacions indexades, però amb menys intensitat que les anteriors.

Què situa millor les universitats als indicadors, grans investigadors individuals o els grups nombrosos amb productivitat constant?

La producció científica i la ciència és una tasca d’equip. Els equips estan coordinats pels investigadors de més experiència o anomenats Investigadors Principals (IP’s), però el resultat final és la feina de tot un equip que inclou també investigadors joves o en formació. La UdL disposa de grans investigadors individuals, alguns d’ells situats en els primers llocs dels rànquings nacionals i internacionals. En la plataforma “Produ-Science-UdL” es poden veure el llistat d’investigadors millor situats. Els 10 primers tenen índex H entre 49 i 73, que es consideren molt elevats. Per tant la UdL té investigadors de primer ordre mundial.

Més publicació és sempre millor ciència?

La ciència no és ciència si no es publica. Les publicacions científiques permeten la replicació dels resultats per altres investigadors i equips. La possibilitat de rèplica i millora dels experiments és el fonament de la ciència. El coneixement s’encadena i progressa a partir de les troballes prèvies. Cap resultat pot considerar-se si no ha estat publicat en una revista científica. És per això que quan la premsa diària es fa ressò de la recerca de la UdL és important que hagi estat publicada prèviament en revistes de prestigi científic.

tracking