SEGRE

Magda Valls: “Formem professionals que lideraran el canvi social i de nova economia”

Magda Valls i Marsal és doctora en Matemàtiques i professora agregada en l'àrea de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL). Imparteix docència al Grau en Enginyeria Informàtica i forma part del Grup de Recerca de Criptografia i Grafs. És directora de l'EPS des del desembre de l'any 2019.

“Formem professionals que lideraran el canvi social i de nova economia”

“Formem professionals que lideraran el canvi social i de nova economia”SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest està sent un curs diferent. Com s’ha adaptat l’EPS a la nova realitat provocada per la Covid?

Hem treballat des del primer moment amb un doble objectiu. En primer lloc, omplir de nou les aules tan aviat com sigui possible seguint sempre les indiccions de les autoritats sanitàries.

En segon lloc, fer-ho amb prevenció i màxima seguretat per a tothom. La comunitat de l’EPS va assumir, a mitjans del curs passat, aquesta nova realitat amb força, responsabilitat, empenta i capacitat resolutiva.

Vam passar ràpidament de les classes presencials a la virtualitat docent i es va aconseguir finalitzar amb èxit un curs molt complicat. Aquest curs 2020-21 ja es va iniciar amb l’experiència prèvia, amb una feina exhaustiva de planificació acadèmica adaptada al nou escenari i, malgrat les dificultats pròpies de la situació, s’està cursant amb normalitat i qualitat.

Els alumnes de l’EPS són conscients que estudien unes carreres amb un alt índex d’ocupabilitat. Realment la situació laboral és tan esperançadora?

En general els índexs d’ocupabilitat de les nostres titulacions són molt alts, per sobre el 95%. Fins i tot en alguns casos, com la branca informàtica o àmbits de l’enginyeria industrial, són del 100%. Existeix des de fa anys un dèficit de professionals tecnològicament qualificats, no tan sols al nostre país sinó a nivell global. Per aquest motiu, des de l’EPS fem un èmfasi especial en la internacionalització dels nostres estudis. Actualment, els nostres alumnes poden escollir on, en quin sector i en quina empresa volen treballar.

Els canvis en la nostra societat estan sent vertiginosos i s’estan plantejant nous reptes als quals ens cal fer front. Com donen resposta les titulacions de l’EPS a aquestes noves demandes?

Els darrers anys hem iniciat diferents titulacions i especialitats que pretenen formar professionals per liderar aquests canvis que se’ns plantegen. Un dels reptes més importants que tenim per al davant és el repte climàtic.

En aquest context hem iniciat els estudis en Enginyeria de l’Energia i Sostenibilitat. La demanda laboral en aquest àmbit està experimentant un creixement molt important.

En la mateixa línia, el grau d’Arquitectura Tècnica i Edificació dona rellevància a aspectes relacionats amb la rehabilitació, la construcció sostenible i l’eficiència energètica. També posem èmfasi amb l’Organització Industrial i la Logística, estudis que es poden cursar al Campus d’Igualada.

I no oblidem la revolució tecnològica actual, que demanda professionals capaços de dissenyar sistemes i dispositius interactius, que siguin molt intuïtius, fàcils d’utilitzar i amb un disseny atractiu. Aquest camp es coneix com a User Experience, i l’incorporem tant en el grau d’Interacció i Computació, així com en el grau de Disseny Digital i Tecnologies Creatives.

Hi ha altres aspectes molt actuals que també s’han anat incorporant a les diferents titulacions que oferim a l’Escola Politècnica Superior, com la Intel·ligència Artificial, el Big Data, la Mecatrònica o la Robòtica, entre altres. 

tracking