SEGRE

Àlex Moga: "El Bitcoin serà una reserva de valor"

Àlex Moga és un conegut d’aquesta casa. Especialista en transformació digital, col·labora amb Vint-i-dos amb els seus articles d’expertesa. També en criptomonedes.

El Bitcoin serà una reserva de valor

El Bitcoin serà una reserva de valorSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan vas descobrir les criptomonedes?

Malgrat que ja n’estava al corrent, va ser quan va aparèixer Ethereum. La tecnologia i possibilitats que oferia em van fer descobrir que estava davant un canvi de model econòmic a nivell mundial.

Quin és el seu valor?

El bitcoin serà una reserva de valor, com ho és l’or, i serà la mare de totes les criptomonedes. De fet els bitcoins es deixaran d’emetre l’any 2036, quan arribin als 21 milions. No n’hi haurà més.

I no para de generar expectatives.

Ara fa pocs dies Coinbase, que és una de les principals plataformes de gestió, va sortir a borsa. Només aparèixer a Wall Street es va revaloritzar un 30%, i el BBVA n’és un dels principals accionistes.

Estem veient que els bancs tenen reticències. Sí, i et diran que té un risc molt alt, que té volatilitat i l’argument rei, que no té un mercat regulador. Però en canvi totes les entitats financeres hi van invertint, i van guanyant milers de milions.

Docns sí que ho tenen clar.

Les criptomonedes són l’únic valor que en deu anys només ha fet que créixer. Crec que d’aquí a tres anys valdrà set vegades més del que val ara. I experts asseguren que arribarà a sostres del milió de dòlars.

Ens fas un pronòstic?

Malgrat la volatilitat que tindran durant dies i setmanes, crec que qui hi inverteixi aconseguirà revaloritzar-ho, perquè és una reserva de valor.

Les criptomonedes viuen en una constant competència entre elles.

Té a veure amb la tecnologia que tenen darrere. Per exemple. Ethereum està tenint ara una pujada molt forta, però per què? Fa mesos tenia una criptomoneda que li trepitjava els talons, Cardano. Això va fer que Ehtereum invertís i millorés la seva tecnologia i prestacions i aconseguís superar l’intent de Cardano de superar-la.

Desapareixerà, la moneda física?

No en tinc cap dubte. Deixarem d’utilitzar el paper per utilitzar diner electrònic, que és més fàcil de traçar. De fet, durant la pandèmia ja hem vist com paguem menys en diner físic. Hi haurà reticències, però passarà.

Per què puja el bitcoin?

Perquè cada vegada hi ha més inversor minorista, però el gran gruix, el client institucional, està invertint milions de dòlars, i per això puja. I no baixa perquè ningú ven, perquè saben que és una reserva de valor, i saben que d’aquí a deu anys valdrà deu vegades més.

Però s’ha de saber invertir.

Clar. De la mateixa manera que s’ha de saber fer-ho en valors borsaris. Sempre és una operació de risc, però sí, cada vegada hi ha més gent individual, institucions i financeres, que hi inverteixen.

Posa’ns un cas proper.

El pagès que produeix un quilo de préssec. El ven a 0,30 i jo el compro a 3 euros. Amb aquesta tecnologia me’l pot vendre a mi, reduint els 10 o 12 intermediaris que té actualment, i reduint la diferència de preu entre ell i jo. Avui ja podria fer tot el procés, de l’arbre a la distribució, i d’una forma més segura i transparent.

tracking