SEGRE

La responsabilitat social, per a la qualitat del futur

Sandra Terés és responsable del Departament de Qualitat i Legal de Semic. Parlem amb ella de com les empreses s’adapten als requeriments socials i mediambientals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sandra, què fa un responsable de qualitat?

Vetllar per la constant millora dels processos per tal que els clients estiguin satisfets.

Com ho feu?

La norma ISO 9001 estableix una sèrie de paràmetres que s’han d’anar seguint per validar els processos, i això és el més important.

Què és la Responsabilitat Social Corporativa?

És un conglomerat que té tres àmbits fonamentals: social, mediambiental i econòmic. Es tracta de veure l’impacte que té l’activitat d’una empresa en aquests tres eixos tot garantint el comportament ètic de l’empresa.

Com afecta l’RSC en una empresa?

Internament són molt importants les polítiques de compliance, polítiques d’igualtat de gènere o de conciliació familiar. Externament, que una empresa sigui socialment responsable, ja sigui amb programes de suport a causes benèfiques, polítiques de reducció de consum o de contaminació.

I a Semic?

A Semic tenim un codi de conducta intern que dona un marc normatiu per al dia a dia dels treballadors i també als proveïdors que vulguin treballar amb nosaltres. Així, tenim un pla de responsabilitat social intern, amb una sèrie d’objectius establerts, com la política d’igualtat i de no-discriminació. També potenciem la formació amb plans de carrera interna i ara ha entrat amb força el teletreball, que ha vingut per quedar-se i que ens aportarà un grau molt gran de flexibilitat. Ara fa poc llegia un informe que deia que només el 27% de les empreses espanyoles complien amb les obligacions de les polítiques d’igualtat. Nosaltres podem dir que ho complim.

A la Universitat tenen problemes per trobar dones en el vostre sector, el de les TIC.

Aquest és el nostre hàndicap, que en el nostre sector és molt complicat. El problema que tenim és de base, ja que hi ha poques dones que, encara avui, estudiïn informàtica. Les dones en aquests graus són aproximadament el 10% dels alumnes, tot i això nosaltres tenim un 22% de dones treballant com a informàtiques. En aquest sentit és difícil assumir la igualtat total, però hi treballem.

Parlem del medi ambient.

Identifiquem regularment els impactes que genera la nostra empresa, potenciem l’economia circular, la venda sostenible i la gestió del cicle de vida dels productes, des que els venem fins que els reciclem. Tot això en un pla ambiental definit.

L’any 2013 ens vam certificar amb la norma ISO 14000, amb plans de gestió ambiental, i vam proposar-nos un consum amb energia verda i sostenible, treballar amb una flota renovada per economitzar al mínim les emissions de carboni. Avui cada vegada més els fabricants aposten per aquests programes de sostenibilitat, com HP, que ha posat en marxa el programa Amplify changemaker, on hi som amb el nivell més alt de compromís, que el que fa és avaluar l’empresa en tots els àmbits del compliment mediambiental.

També treballeu la petjada de carboni.

Sí, és un registre voluntari que presentem al ministeri de Transició Ecològica, en el qual les empreses presenten els seus càlculs d’emissió de CO2. Hi ha tres nivells: càlcul, reducció i compensació. Quan presentem els números ens fan una valoració i una validació. Al cap de tres anys, si l’empresa ha reduït aquestes emissions, passa al següent nivell. A Semic acabem de presentar els nous registres, que hem reduït un 21,3%. Volem fer-ho un 5% cada any.

Tornem a la responsabilitat, hi ha un retorn a la societat?

Tenim un pla d’inversió i d’acció social. Des de patrocinis d’esdeveniments a accions de vessant social, com la reducció de la bretxa digital o la inclusió de la dona al món de la tecnologia. Col·laborem amb centres i entitats d’arreu del país.

Formeu part del Pacte de les Nacions Unides.

Des del 2013. I és un honor donar suport als 10 principis de les Nacions Unides.

La responsabilitat social, per a la qualitat del futur

La responsabilitat social, per a la qualitat del futurSEGRE

tracking