SEGRE

Alvaro Perera: "Cal conèixer i adoptar la tecnologia que tenim a l'abast"

Álvaro Perera és director d’ACTIUM Digital i responsable d’Estratègia Digital i d'Innovació de SEMIC. Amb ell parlem de la digitalització en un moment clau en els canvis de les formes de compra.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Álvaro, la pandèmia ha provocat canvis? Ha portat moltes empreses a la digitalització i al comerç electrònic. Fins ara moltes no ho veien urgent i ara s’hi han llençat.

Desapareixeran les empreses que no s’hi adaptin? Adaptar-se és imprescindible per sobreviure, però dependrà de cada tipologia d’empresa, ja que no hi ha una solució única. El més important és conèixer i aprofitar la tecnologia que tenen a l’abast per millorar processos i l’experiència dels seus clients, saber què valoren, i fins i tot ajudar a reorientar serveis o models de negoci. La competència ho farà!

Com s’han adaptat les empreses petites? Dins de les seves possibilitats, n’hi ha moltes que s’hi han adaptat molt bé, ja que són més àgils i la tecnologia és accessible a tothom. Des del petit comerç d’alimentació o restauració que han començat a vendre online, a empreses que han començat a recollir comandes per WhatsApp, Telegram o Instagram.

I com ho fan les grans? Malgrat que acostumen a tenir més personal, recursos econòmics i més talent, solen ser menys àgils a l’hora de fer canvis cap a la digitalització. La clau de tot plegat està en les persones que hi ha al capdavant.

Creus que als empresaris els falta formació? Més que formació, que també és important, cal saber llegir el moment de canvi que estem vivint per marcar-se els objectius i prendre les decisions adequades, i també comptar amb el talent capaç d’executar-lo. L’empresari ha d’estar convençut i decidit a fer el canvi, i tenir clares les directrius per apostar per aquesta transformació.

El màrqueting hi juga un paper fonamental. És clau en qualsevol estratègia online si volem ser visibles. Hi ha d’haver un pla i treballar el posicionament, les xarxes socials, la publicitat online i tota una sèrie d’elements que aconsegueixin atreure el públic i visibilitzin l’empresa, sense ser intrusius, cosa que els usuaris cada cop penalitzen més. És tot un art.

Parlem de comerç electrònic. Absorbirà el comerç tradicional? El comerç tradicional ha de fer una reflexió sobre què vol ser, per trobar el seu lloc en aquest nou escenari. Ha d’escoltar i veure què és el que valoren els seus clients i què els poden oferir perquè motivi a fer una compra al comerç local i no fer-la en una botiga online genèrica. No desapareixeran ni el comerç electrònic ni les grans cadenes. S’ha de buscar la diferenciació, sobretot coneixent què valora el client, allò que no pugui fer Amazon. Hi ha botigues a Lleida de comerç tradicional que tenen cua al carrer per comprar.

Es parla dels models híbrids. Anem cap als models de convivència entre el físic i el digital, i cap a la omnicanalitat. Nosaltres com a consumidors som cada cop més exigents i utilitzem els dos canals. Ens agrada tocar i provar, però també que ens ho portin a casa. Com a empresa hem d’aconseguir la millor experiència de compra possible utilitzant aquests dos canals.

En aquest número parlem de moda. Com hi pot ajudar el món digital? Avui amb tecnologies com la intel·ligència artificial, la realitat augmentada o l’anàlisi de dades podem millorar l’experiència del client fent recomanacions als seus gustos, facilitar el procés d’emprovar-se roba, escollir talla o personalitzar peces. La digitalització també ha d’ajudar a incorporar mètodes més sostenibles.

Què se n’ha fet, dels canviadors virtuals? On ha quedat la innovació en aquest sector? La realitat augmentada no ha avançat al ritme que esperàvem fa uns anys, però hi ha moviments d’empreses que apunten que aviat ho començarem a veure. Caldrà veure quina estratègia utilitzen i quin paper hi acaben jugant els punts de venda.

Álvaro, ets director d’Actium DigitalÉs la marca de SEMIC dirigida a projectes de transformació digital de les empreses. La vam crear per dotar d’identitat pròpia un segment amb molta rellevància i importància.

Com treballeu? Varia molt segons el projecte. El primer pas és analitzar amb profunditat l’empresa amb la qual treballem, conèixer el negoci, valors, objectius i problemàtiques. A partir d’aquí comencem a definir el projecte, que pot implicar un portal web, un ERP, un eCommerce o una aplicació. Fem tot el procés de definició, disseny i projecte, així com l’acompanyament en l’empresa. En aquest sentit és un treball en equip entre el client i nosaltres.

Sovint la transformació digital acaba amb un eCommerce. Avui Amazon també permet a les empreses tenir botigues online. Com us diferencieu? Amazon ofereix la possibilitat d’arribar a un gran públic al qual sovint pot ser difícil d’arribar, però a canvi d’unes comissions importants. Amb un eCommerce propi tu tens el control complert del teu canal online i la flexibilitat per personalitzar l’experiència al teu client. No som ni excloents ni incompatibles.

Parlem de casos d’èxit. La botiga online de Plusfresc és el projecte més conegut i un dels més emblemàtics que tenim, pel que representa per a casa nostra. És una plataforma de compra que vam elaborar conjuntament amb l’empresa lleidatana Sopa Graphics i que ofereix una experiència al client molt profunda i similar a la que es pot trobar en una botiga física, en què pots seleccionar fins i tot com vols que et tallin la carn o el peix. El proper projecte en què més estem treballant és el nou eCommerce de SEMIC. Es tracta d’un projecte B2B i està enfocat a oferir una experiència omnicanal als nostres clients. Aviat sortirà a la llum!

“Cal conèixer i adoptar la tecnologia que tenim a l'abast”

“Cal conèixer i adoptar la tecnologia que tenim a l'abast”SEGRE

“Cal conèixer i adoptar la tecnologia que tenim a l'abast”

“Cal conèixer i adoptar la tecnologia que tenim a l'abast”SEGRE

tracking