SEGRE

TikTok: Nous consums i potència narrativa

Frederic Guerrero-Solé, targarí i doctor en comunicació política de la Pompeu Fabra, estudia els efectes de les xarxes socials als mitjans i en la comunicació política.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Comencem pel principi. Què és TikTok i com funciona? TikTok és una xarxa de vídeos de curta durada que funciona a través d’un algoritme de recomanació; tu et crees un perfil, esculls quins són els teus interessos i a partir d’aquí l’algoritme et va proposant continguts que tu pots valorar, repetir-lo i fer múltiples accions, com fer-ne edicions. A partir d’aquí la plataforma va recomanant vídeos que responen, en principi, als teus interessos, gustos i aficions.

Quin és el seu èxit? Té una fórmula de generació de continguts molt atractiva, a diferència d’altres xarxes socials que han envellit amb el temps, com Facebook o Instagram. Els vídeos, de curta durada, es poden editar de manera molt senzilla amb recursos audiovisuals molt bons que et permeten construir narratives. Tot això fa que sigui una xarxa que, utilitzant l’argot popular, enganxa moltíssim.

Enganxa moltíssim, sobretot als més joves? En principi com a totes les xarxes socials els pioners són els joves, que són els que busquen nous horitzons, nous espais i noves maneres de fer i comunicar. Són més dinàmics i tenen més temps. Comença amb els joves, igual que Facebook va començar amb universitaris i Twitter amb joves periodistes.

Quina és la mitjana d’edat a TikTok? Té dues franges importants. La dels 14 i 15 anys i després als 65. La meva generació no s’entreté amb TikTok, però és curiós que serveixi de nexe entre les generacions més joves i les més grans: hi ha molts vídeos on els nets fan jocs amb els avis i les àvies.

Quins avantatges té? Narrativament és una eina molt potent, ja que permet explicar històries amb un temps molt reduït, i proveeix eines per a l’edició i per fer efectes visuals. En aquest sentit és inigualable. A més, a través de TikTok et pots informar, pots aprendre i et pots entretenir de manera molt poc costosa. Fa realitat el somni que qualsevol pot acabar fent la seva pròpia pel·lícula, qualsevol nen d’onze o quinze anys sap fer un TikTok i molt més ràpid que jo, i això és una habilitat positiva.

I inconvenients? Aquí no s’ha de caure en el tòpic de dir que les noves tecnologies són un perill per a la supervivència de la població i per als nens, perquè això és absolutament fals. Ara bé, a nivell estructural aquestes xarxes socials tenen molt poder econòmic i pel que fa a la privacitat i la gestió de dades personals dels individus són un perill, ja que aquestes empreses són grans monstres que ens analitzen cognitivament tant com poden i en treuen rendiment, monopolitzen el mercat i utilitzen les nostres dades per després crear grans gegants de la publicitat. És una cosa que té mil milions d’usuaris, i no hi puc estar a favor.

També hi ha els perills individuals. He sentit força notícies sobre joves que s’han suïcidat o gent que ha tingut accidents per fer vídeos per TikTok. Efectivament, però jo crec que TikTok no és tan diferent de la resta de xarxes o mitjans que hi ha hagut en el passat. Òbviament les xarxes ens poden portar a patrons de rèplica de determinades conductes que poden portar a situacions desagradables, però ens hem de preguntar si abans també existien o no i quines són les causes subjacents que porten a aquestes persones a posar en risc la seva pròpia vida. El que no podem dir és que TikTok és l’única causa que ens explica que algú hagi mort o s’hagi suïcidat en un cas determinat. Tot i això, és cert que els challenge, aquests reptes que es converteixen en virals en tot el món, són un recurs narratiu molt fort i els continguts extrems atrauen la gent.

TikTok s’està imposant en el nostre dia a dia? I tant. Jo crec que tots haurem de saber com funciona l’eina a nivell narratiu. Potser la pròxima vegada que ens veiem farem un TikTok. La política també s’hi està posant, i molt, primer els de l’ultradreta però després la resta.

Llavors també és una eina de màrqueting. Absolutament. Moltes marques que fins fa poc no tenien presència a TikTok ja hi han entrat. El problema és que TikTok és molt exigent perquè té un llenguatge propi que tu has d’imitar per formar part d’aquesta comunitat. Si no t’adaptes a la lògica narrativa no tindràs èxit perquè l’algoritme no et farà sortir a la pantalla.

Creus que TikTok és capaç de provocar una homogeneïtzació entre conductes i estils de gent d’edat similar? Aquesta és una pregunta que em faig moltes vegades i de la qual no en tinc resposta, per això t’ho respondré amb una altra pregunta: creus que Hollywood ho ha fet menys que no pas TikTok? No som ja, en el fons, fills o nets d’una indústria que té com a objectiu l’homogeneïtzació de continguts? Aquest és el patró Hollywood, agafar tota la cultura popular i empaquetar-la perquè la pugui consumir qualsevol ciutadà. En canvi, a TikTok jo hi veig coses molt diverses, però s’ha de trobar l’equilibri.

Què vols dir amb l’equilibri? A mi TikTok m’agrada molt, però la consumeixo 10 o 15 minuts al dia, la tanco i me n’oblido. Però això no passa amb la gent jove, que són molt més proclius a quedar-se atrapats en aquesta lògica.

Com és que la gent està tan enganxada? Conec gent que s’hi pot arribar a passar quatre hores al dia. El que s’ha de tenir clar és que ningú mira una pantalla si el que hi ha no li agrada. Tinc alumnes xineses que s’hi passen fins a vuit hores cada dia. D’altra banda, recordem els consums de televisió de fa 20 anys? Quatre o cinc hores diàries. Estem traslladant el consum. Ens escandalitzen les quatre hores de TikTok i no ho fan les dues pel·lícules que mirem el diumenge a la tarda. Jo prefereixo les quatre hores de TikTok abans que segons quin canal de televisió. Tot i això s’hauria de trobar l’equilibri i mirar menys la pantalla, ja que la gestió mediàtica és fonamental. És cert que el sistema de TikTok funciona molt bé i que saben allò que t’agrada, però no podem cedir tota la responsabilitat a l’algoritme perquè som nosaltres qui decidim estar-hi quatre hores en lloc de dues.

Els perills de TikTok D’entrada, i com a totes xarxes socials, a TikTok hi ha el perill de relacionar-se amb desconeguts, el possible ciberassetjament i l’accés a continguts inadequats. Tot i això, el que sembla preocupar més és l’acceptació de reptes perillosos que fan els joves, és a dir, diferents vídeos on posen en risc la seva vida o la integritat física per guanyar audiència, likes i comentaris. En aquesta edat els likes són importants perquè els ajuda a sentir-se acceptats i reconeguts. I ja hi ha hagut diversos morts. Paral·lelament, TikTok també esborra totes les fronteres de privacitat i utilitza les dades personals dels usuaris al seu caprici. Així, vist com una aplicació de reptes, balls i cançons sembla ser aliena a la vida adulta, però s’ha de dir que cada vegada més la política s’hi està posant, i ja és una de les eines principals de màrqueting de les grans marques i molts mitjans de comunicació hi difonen informació. El Frederic, a l’entrevista, m’ha reptat al fet que potser el pròxim cop que ens veiéssim faríem un TikTok. Potser té raó, al cap i a la fi, no són sempre els joves els pioners de tot?

TikTok: Nous consumsi potència narrativaEls perills de TikTok

TikTok: Nous consumsi potència narrativaEls perills de TikTokSEGRE

TikTok: Nous consumsi potència narrativaEls perills de TikTok

TikTok: Nous consumsi potència narrativaEls perills de TikTokSEGRE

tracking