SEGRE

Paco Hernández, el guionista de còmics lleidatà que acumula 3 milions de seguidors a les xarxes

El guionista lleidatà de còmics, doctorat en màrqueting i creador de contingut, Paco Hernández, ens parla sobre la seva trajectòria

Paco Hernández

Paco Hernández, el guionista de còmics lleidatà que acumula 3 milions de seguidors a les xarxes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Paco Hernández (Lleida, 1977), és un guionista de còmics, doctorat en màrqueting i comunicació audiovisual per la Universitat de Lleida (UdL) que, des de fa uns anys, també publica a les xarxes contingut divulgatiu sobre el món del còmic. Allà, el lleidatà ha aconseguit crear un imperi digital de més de 3 milions de seguidors. Destaca la seva presència a TikTok (@pacohdez77) , on ja acumula més de 2.3 milions de suscriptors, i YouTube (De todo un Paco), on ja en suma 746 mil. Fa poc, la revista Forbes el va llistar com un dels '100 millors influencers d'Espanya', compartint llista amb gent dent de la talla d'Ibai Llanos o ElRubius. Com a guionista, Paco Hernández ha publicat diverses obres des del 2013. L’última, que compta amb les il·lustracions de José Ángel Ares, és En Camino, una obra publicada l’any 2021 ambientada en el Camí de Santiago.

ENTREVISTA

Paco, quan vas començar a interessar-te pels còmics? De molt petit, llegint el Cavall Fort al col·legi durant el que llavors eren els 'divendres de biblioteca'. Ens deixaven llegir qualsevol cosa, i jo sempre triava el Cavall Fort.

A banda del Cavall Fort, hi va haver algun altre còmic que ho va començar tot? Sí, el meu pare em va comprar a Salou uns còmics de Superman que em van agradar molt. Però no va ser fins dos anys després que em vaig comprar Crisis en Tierras Infinitas, una mena de súper crossover de DC Comics, i allò va ser el que em va enganxar definitivament al còmic.

Per què vas decidir portar aquesta passió a les xarxes? M'agrada fer divulgació del món del còmic i que la gent en llegeixi. Els còmics són una eina cultural més.

A part de guionista de còmics, tens una altra feina i, a més, ets creador de contingut, com ho compagines? Es tracta d'organitzar-se bé, ja que quan t'agrada alguna cosa treus el temps d'on pots. El contingut de les xarxes pot semblar que hi passi moltes hores, però no és tant comparat amb altres creadors. Amb els guions igual, tinc companys que són guionistes a temps complet i publiquen 3 o 4 obres a l'any, però jo en faig una cada cert temps, depenent de la disponibilitat. 

De totes aquestes ocupacions, quina consideres la teva principal? Guionista de còmics, que és la que més m'agrada. Si pogués m'hi dedicaria, però aquí és molt complicat.

Et veus en un futur podent-te dedicar només a ser guionista? Si ets només guionista és molt difícil, en canvi, de dibuixants aquí en tenim alguns dels millors del món. Tenim dibuixants al mercat francès, americà, al manga... I com que paguen més i tenen un nivell molt més elevat de lectors, s'hi poden dedicar.

Com a guionista, quin seria el còmic que t'agradaria fer si no hi hagués cap mena de restricció? Doncs de moment he tingut la sort que tot el que he volgut publicar, ho he publicat. Ara mateix no tinc cap "superprojecte" amb què m'agradaria treballar. 

Ens has dit que fins ara has pogut fer totes les històries que t'agraden, però si et vinguessin Marvel i DC amb ofertes excloents l'una amb l'altra, per quina et decantaries? No m'agrada decidir-me per cap. Tanmateix, hi ha una col·lecció que m'agradaria molt participar-hi que és Action Comics, llavors tiraria per DC, però només per aquest caprici.

Tens algun projecte en producció? Estic escrivint una novel·la, però encara no tinc cap relació amb editorials per publicar-la. També estic preparant un nou projecte amb José Ángel Ares, dibuixant de En camino, que actualment es troba en fase d'acceptació.

Ens pots donar un avenç sobre quin tema tractaran? Encara és massa aviat, de moment no ho tenim aprovat i amb l'editorial que estem treballant fins que no s'atansi la data de publicació no podem dir res. De la novel·la tampoc se'n pot dir res.

Quin còmic fet a Lleida recomanaries? Hi ha un còmic que m'he llegit recentment que es diu Padrines, fet per diverses autores. És molt recomanable i es va presentar ara fa uns mesos.

I alguna botiga de còmics de les tradicionals? Tenim Serie B, al carrer Vallcalent, és una botiga petita de còmics, però molt acollidora. Saben molt bé de què parlen i fan molt bones recomanacions.

Passant a parlar sobre les xarxes, quin contingut acostumes a penjar-hi? Normalment, el que faig és respondre preguntes relacionades amb el còmic, sobretot de superherois. D'altra banda, recomano historietes de tota mena, europeu, manga... Si veig algun còmic que crec que pot agradar, el recomano.

Quina rutina tens a TikTok? Depèn, de mitjana faig 3-4 vídeos al dia. També depèn de les preguntes, ja que hi ha dies que moltes es repeteixen.

Com va començar la dinàmica de respondre preguntes? Va ser de casualitat, un dia estava treballant i vaig publicar a Instagram una història demanant que em fessin preguntes sobre còmics. També ho vaig penjar a TikTok, que no hi tenia res penjat, i allí va ser on va tindre més repercussió.

Recordes el primer vídeo que se't va viralitzar? Sí, va ser un vídeo sobre “com és de poderosa la Capitana Marvel?”, que a més va ser el primer dia que vaig penjar contingut a TikTok.

Saps quan un vídeo serà més viral o menys? No, això ho he parlat moltes vegades amb altres creadors. Molts cops fas un vídeo pensant que serà increïble i ho veu una mitjana molt baixa de gent. Després, fas un vídeo sobre qualsevol altra cosa que no t'esperaries mai i de cop i volta genera milions de visualitzacions.

Algun exemple d'això? Fa poc vaig començar a fer reaccions a tràilers pensant que la gent no tindria interès en aquest contingut i el vídeo va tindre 5 milions de visualitzacions.

Com vas viure el boom que vas tindre a les xarxes? Ha estat una mica bèstia, ja que ha estat en un any i mig. Però les repercussions han estat molt positives per molta gent pel fet que han tornat a llegir còmic després d'anys sense fer-ho. També em venen pares que compren còmics als seus fills i et comenten els que els hi han agradat, amb això estic molt content.

TikTok és una xarxa molt diferent de la resta, què creus que t'ha fet destacar? Sincerament, no ho sé, si ho sabés escriuria un llibre sobre el secret de l'èxit a TikTok. Per algun motiu he caigut bé a la gent i els hi agraden les meves recomanacions. A més ho faig perquè m'agrada, no recomano per recomanar o per passar el dia.

També hi ha la idea que la fama de TikTok és "irreal" i no es tradueix a les altres xarxes, però tu ho has aconseguit, per què creus que és? Cada xarxa té les seves qualitats, el contingut de TikTok no el pots fer a les altres xarxes. Per exemple, a YouTube ara tens els shorts, però això és una cosa nova i abans la gent anava a YouTube a buscar continguts més llargs, igual que a Twitch, que allí fas els directes. Després, a Instagram tens els reels, però el que triomfa són les històries i les fotografies. Per tant, depèn del format, cada xarxa té un contingut diferent. A TikTok faig vídeos d'un minut o menys, ara han posat els de 3 o els de 10 minuts, però jo no ho veig. Molta gent va a TikTok perquè és immediat.

El contingut que fas a YouTube és el mateix que el de TikTok? A vegades faig vídeos a part, però el 90% és el mateix. A YouTube faig contingut creuat, és a dir, penjo el contingut més antic de TikTok perquè els vídeos estiguin més accessibles sense haver de mirar tot el perfil.

Ara, a més, també ets a Twitch, quin contingut crees allí? Faig recomanacions i parlo de sèries, pel·lícules, llibres... És una barreja del que faig a TikTok i YouTube.

En els últims anys, la teva presència a xarxes s’ha multiplicat, però quan vas començar a fer coses per internet? Vaig començar amb un blog el 2006. També vaig fer un blog com a guionista on explicava la meva experiència sobre com escriure un còmic. Molta gent em preguntava com feia les coses, i la veritat és que són coses molt personals, ja que no hi ha un llibre sobre com fer còmics, però el que jo intentava era ajudar a la gent.

Fa uns mesos vas sortir a la revista Forbes com un dels '100 millors influencers', allò et va suposar un creixement a les xarxes? Sí, no només pel nombre de seguidors, sinó perquè em va donar a conèixer a molta més gent. TikTok ja era molt conegut, però no tothom el feia anar, llavors l'article de Forbes em va ajudar a donar-me a conèixer a les altres xarxes.

Com explicaries què és TikTok a algú que no el fa servir? Ara és més fàcil, abans de la pandèmia era més complicat perquè ho feia servir menys gent, però ara gairebé tothom sap què és TikTok i què s'hi fa. Es tracta de crear contingut propi amb diverses categories: pots ballar, cuinar, fer màgia, fer recomanacions, que és el que faig jo... Bàsicament consisteix en fer vídeos de contingut ràpid i assequible. A més, tens disponible una base de música per acompanyar els vídeos sense problemes de drets d'autor com passa en altres plataformes.

Quina visió tens pel teu contingut d'aquí a uns anys? No m'ho he plantejat. Em passa com amb els guions de còmic, vaig al dia. Com que arribo just simplement vaig fent, llavors no m'he plantejat què faré d'aquí a uns anys.

I pel futur de les xarxes? Les xarxes van evolucionant, s'ha d'estar al dia amb el contingut. També es nota l'evolució en tema de publicitat, patrocinadors... D’altra banda, tens els diferents públics de gent a qui arribar més clars i pots treballar més directament amb el teu públic. Twitch, per exemple, és la televisió a casa.

T'agradaria poder dedicar-te a les xarxes exclusivament? A mi m'agradaria poder dedicar-me a ser escriptor. Dedicar-me a les xarxes no ho contemplo, amb això d'internet el que avui és un èxit demà pot no ser-ho. Igualment, jo continuaré fent contingut perquè és el que m'agrada.

Des de que ets conegut, t'ha passat mai que la gent pel carrer s'atansi a fer-te les preguntes que acostumes a respondre a TikTok? Sí, des de fa un any més o menys em passa, al carrer, al cinema, a les convencions de còmic...

I com ho portes? Estic més o menys acostumat, quan vaig començar a publicar còmics ja hi havia gent que em reconeixia. El que em passa ara és un pas més bèstia, però ja coneixia la sensació. No és que estigués acostumat, però no m'ha semblat tan estrany com em podia haver semblat fa temps.

tracking