SEGRE

Quant costa fabricar els mòbils de gamma alta?

Un client de Huawei.

Un client de Huawei.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un telèfon mòbil es ven gairebé tres vegades més car del que costa fabricar-lo, atenent el cost de tots els components que integren aquests dispositius, des de la bateria o la càmera fins el sistema operatiu que permet que funcionin les aplicacions. Per exemple, fabricar un sol Huawei P30 Pro costa a prop de 349,40 dòlars, segons dades facilitades a l'agència Efe per la consultora especialitzada en tecnologia TechInsights, que també apunta que el seu preu mitjà al mercat, a clients finals, s’acosta als 915 dòlars.

Igualment, fabricar l'iPhone XR costa pràcticament el mateix, tan sols tres dòlars menys (346,19), mentre que el seu preu mitjà al mercat és de 899 dòlars, sempre segons l’esmentada consultora, que ha desmuntat ambdós models -els més promocionats en l’actualitat per sengles firmes- i ha facilitat a Efe el seu càlcul sobre el preu desglossat dels seus components.

En qualsevol cas, els experts consultats adverteixen que el marge net de benefici de fabricar un mòbil d’alta gamma podria no ser tan elevat, perquè aquests càlculs no inclouen ni la mà d’obra ni altres costos indirectes.

Així, l’Organització Mundial de la Propietat Intel·lectual (OMPI) considera que el marge de benefici mitjà que aquestes dos companyies obtenen per la fabricació dels seus mòbils d’alta gamma sol rondar el 40 %.

Al seu informe més recent sobre propietat intel·lectual, que es remet a dades de mercat de 2017, el marge de benefici que van obtenir per exemple Apple amb el iPhone 7 i Huawei amb el model P9 va ser en ambdós casos del 42%. Pel que es refereix estrictament als components, i segons els càlculs de TechInsights, els materials del mòbil xinès Huawei P30 Pro costen un 38,18 % del seu preu final i els del nord-americà iPhone XR un 38,50 %.

Així, es tracta de xifres pràcticament idèntiques que revelen que, almenys referent als components, fabricar un mòbil d’alta gamma li costa pràcticament el mateix a ambdues companyies.

El més car del Huawei P30 Pro són les càmeres i les peces que habiliten la imatge, l’aposta diferencial d’aquest model, dotat amb un total de quatre càmeres, tres de posteriors (de 40, 20 i 8 megapíxels) i una de frontal (de 32), que costen al fabricant xinès una mitjana de 75,88 dòlars, segons TechInsights.

Per la seua part, les càmeres del iPhone XR costen entorn de la meitat, encara que només porta dos d’incorporades, la posterior i la frontal. El component més car del mòbil californià és el processador d’aplicacions, que té un cost de 50,42 dòlars.

Altres dels components del Huawei P30 i els seus preus són el processador (55,49 dòlars), la pantalla (22,58 dòlars), la bateria (13,46 dòlars), la carcassa (16,36 dòlars) o els sensors (5,28 dòlars), entre d’altres.

Els preus dels mateixos equivalents en el cas de l'iPhone són en alguns casos molt similars: processador, 50,42 dòlars; pantalla, 33,35 dòlars; bateria, 9,20 dòlars; carcassa, 13,32 dòlars, i sensors, 1,95 dòlars. Unir totes aquestes peces i fer l’acoblament final de l’aparell, així com provar els models, costa menys de 20 dòlars en ambdós casos, segons TechInsights.

Sumant tots els seus models de "smartphones", només en la primera meitat de l’any Huawei va vendre entorn de 117,8 milions de mòbils a tot el món, la qual cosa suposa que ha venut més de set aparells per segon, segons dades de la consultora IDC.

La mateixa font revela que en aquell mateix període entre gener i juny passats Apple va col·locar al mercat 70,2 milions de iPhones al mercat global, és a dir, més de quatre unitats per segon.

tracking