SEGRE

Els desenvolupadors de les bateries d'ions de liti guanyen el Nobel de Química

L’alemany John B. Goodenough, el britànic Stanley Whittingham i el japonès Akira Yoshino

Els desenvolupadors de les bateries d'ions de liti guanyen el Nobel de Química

Els desenvolupadors de les bateries d'ions de liti guanyen el Nobel de QuímicaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alemany John B. Goodenough, el britànic Stanley Whittingham i el japonès Akira Yoshino són els guanyadors del Nobel de Química 2019 pel desenvolupament de les bateries d’ions de liti, ha anunciat aquest dimecres la Reial Acadèmia de les Ciències Sueca. "Les bateries de liti han revolucionat les nostres vides i s’utilitzen des dels telèfons mòbils als ordinadors portàtils i els vehicles elèctrics", va destacar l’Acadèmia en donar a conèixer la seua decisió. El treball dels tres científics "va establir les bases per a una societat sense fil i lliure de combustibles fòssils", prossegueix la institució.

A començaments de la dècada dels setanta, Whittingan va fer servir l’enorme impuls del liti per alliberar el seu electró més exterior, el que va portar a desenvolupar de la primera bateria de liti funcional.

La contribució de Goodenough va ser doblar el potencial d’aquesta bateria de liti, creant les condicions adequades perquè fos molt més potent i útil.

Per la seua part, Yoshino va aconseguir eliminar el liti pur de la bateria per utilitzar ions de liti, que són més segurs que el liti pur, la qual cosa va fer que la bateria funcionés a la pràctica.

Goodenough, nascut a Jena (aquest d’Alemanya) el 1951 exerceix a la Universitat d’Austin a Texas; el seu col·lega Whittingham va nàixer el 1941 a Nottingham, Anglaterra i ha exercit a les universitats d’Oxford i Stanford, mentre que Yoshino va nàixer el 1948 a Osaka, a la universitat de la qual continua adscrit.

L’anunci d’aquest dimecres és el tercer en la ronda d’aquests prestigiosos guardons, després d’haver-se donat a conèixer el de Medicina i el de Física, dilluns i dimarts, i a l’espera dels de Literatura, la Pau i Economia, en els propers dies.

tracking