SEGRE

Multa a Telefónica pel servei Movistar Fusión

La companyia haurà de pagar 750.000 euros per diverses irregularitats

Multa a Telefónica pel servei Movistar Fusión

Multa a Telefónica pel servei Movistar FusiónEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Telefónica haurà de pagar 750.000 euros, dels 870.000 imposats pel Consell de Govern de la Junta d’Andalusia l’any 2016, per diferents infraccions en matèria de consum, d’acord amb una Sentència del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) que ja és ferma.

L’actuació de la Junta es va iniciar l’any 2015, arran de les reclamacions registrades per la pujada, presumptament injustificada, de preus en el servei denominat Movistar Fusión, segons ha informat l’Administració regional en un comunicat. Amb motiu d’aquesta irregularitat, el Consell de Govern andalús va imposar a Telefónica una sanció per realitzar publicitat enganyosa, per introduir clàusules abusives als contractes i per incomplir els requeriments efectuats per l’Administració.

En relació amb la primera d’aquestes infraccions, l’expedient tramitat per Consum informa que l’any 2012 Telefónica va anunciar per diversos mitjans de comunicació el llançament d’un producte denominat Movistar Fusión, en el que per a unes característiques del producte es publicitava un preu fix i "per sempre". No obstant això, a partir de maig de 2015 l’empresa va començar a cobrar 5 euros més al mes, després d’anunciar una pujada de tarifes.

Sobre la infracció relativa a clàusules abusives, en el contingut de les 'Condicions particulars del servei Movistar Fusión' es constatava l’existència d’una clàusula en la qual es determinava que l’incompliment per part de la persona consumidora del contracte, quant a la seua permanència de dotze mesos, donaria lloc, automàticament, al pagament de 190 euros en concepte de penalització. Tanmateix, no s’establia en les condicions particulars del contracte quin cost tindria per a la companyia trencar o incomplir el contingut del contracte i, en justa correspondència hauria d’haver estat, almenys, del mateix import repercutit al client si aquest incomplís les seues obligacions, és a dir 190 euros.

Finalment, en la realització de les actuacions d’inspecció necessàries per a la constatació dels fets presumptament infractors es van formular diversos requeriments d’informació i documentació a l’entitat expedientada, sense que aquesta atengués el contingut dels mateixos.

En el procés sancionador imposat per la Junta es procedia, a més, al comís del benefici il·lícit obtingut per l’empresa, quantificat en 5.360.485,129 euros. Sobre aquest aspecte, la sentència del TSJA determina que mitjançant un procediment d’execució de la mateixa s’haurà de concretar la quantia definitiva, perquè entén que el període de càlcul pres per l’Administració no és correcte.

El sector de les telecomunicacions és un dels que aglutina més nombre de queixes i reclamacions en la comunitat autònoma. Durant l’any passat es van tramitar 4.788 reclamacions relacionades amb aquests serveis.

tracking