SEGRE

Facebook anuncia la seua criptomoneda per a WhatsApp i Messenger

Estarà gestionada per un consorci d’empreses

Facebook anuncia la seua criptomoneda per a WhatsApp i Messenger

Facebook anuncia la seua criptomoneda per a WhatsApp i MessengerEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Facebook i unes altres 27 organitzacions van anunciar aquest dimarts formalment la creació d’una nova criptomoneda, Libra, que podrà utilitzar-se tant per a transaccions entre particulars com per a compres en establiments, i estarà integrada a WhatsApp y Messenger a partir del 2020. "La idea és fer tan senzill com sigui possible les transaccions financeres per a totes les persones del món, visquin on visquin i tinguin o no tinguin compte bancari", van explicar fonts de Facebook, principal impulsora de Libra, que es basa com la resta de criptomonedes en una tecnologia de cadena de blocs o "blockchain".

La criptomoneda, amb la qual es venia especulant des de fa dies però que no s’ha confirmat de forma oficial fins aquest dimarts, no dependrà directament de l’empresa de Mark Zuckerberg, sinó que estarà gestionada per un consorci d’empreses agrupades sota l’Associació Libra amb seu a Ginebra (Suïssa). Aquestes empreses, que reben el qualificatiu de "membres fundadors" dins de l’associació, inclouen, a més de Facebook, a Visa, Mastercard, Vodafone, PayPal, eBay, Spotify, Uber, Lyft, Booking Holdings (propietària de Booking.com, Priceline.com i Kayak.com) i la firma argentina de comerç electrònic Mercado Libre, entre altres. "Perquè una divisa global tingui èxit, no pot estar controlada per una sola entitat i encara menys per una entitat comercial com Facebook. 

Per dur a terme la integració de la criptomoneda en els seus serveis, l’empresa de Menlo Park (Califòrnia, EUA) crearà una subsidiària financera, Calibra, que sí que dependrà íntegrament de Facebook i en la qual no participaran la resta de membres fundadors de l’associació.

El primer producte de Calibra serà una cartera digital per a criptomonedes Llibra accessible inicialment des de WhatsApp i Messenger (ambdues propietat de Facebook), encara que fonts de la companyia van explicar a Efe que els plans són poder ampliar-la en el futur a altres serveis com Instagram o el propi portal de Facebook.

La cartera, que també tindrà la seua aplicació independent per a sistemes operatius Android i iOS, sortirà el 2020, "com més aviat, millor", van assegurar des de Facebook. Davant de la gran quantitat d’escàndols vinculats a la privacitat i la gestió de les dades dels usuaris que han escatxigat a la companyia en els últims mesos, aquesta es va mirar per garantir que Calibra no compartirà informació del compte o dades financeres amb Facebook ni amb tercers "sense el consentiment del client".

Així, segons l’empresa, les transaccions que es duguin a terme mitjançant Calibra no influiran, per exemple, als anuncis que després li apareguin a l’usuari a la xarxa social, tret que aquest hagi donat permís exprés per a això.

Sí es compartiran dades financeres amb tercers, tanmateix, amb els següents propòsits: complir amb la llei de cada país, protegir els comptes dels clients davant de possibles fraus, permetre el processament de pagaments i evitar l’activitat delinqüent.

A diferència de la criptomoneda més popular actualment al mercat, Bitcóin, Libra estarà recolzada per una cistella d’actius subjacents, és a dir, que comptarà amb una reserva composta per dipòsits bancaris i deute sobirà de diversos països que fixaran el seu valor i reduiran la volatilitat. "Bitcóin és molt volàtil, la qual cosa la fa perfecta per a gent que vol utilitzar-la com un actiu d’inversió, però nosaltres volem una divisa de baixa volatilitat que la gent pugui utilitzar en el seu dia a dia", van apuntar des de Facebook.

La idea és que, en rebre un pagament en Libra, els usuaris puguin decidir si mantenen aquest valor en la moneda digital o el canvien a la seua divisa domèstica conforme amb la conversió que correspongui i el transfereixen a un banc local. Malgrat exercir de facto de "banc central" de la criptomoneda, les fonts consultades van assegurar que l’Associació Libra "no definirà una política monetària", sinó que la quantitat de Libra en circulació vindrà determinada exclusivament per la demanda que hi hagi al mercat.

Per encunyar noves criptomonedes en cas que la demanda creixi, hi haurà uns "revenedors autoritzats" per l’associació que hauran de dipositar en la reserva un valor equivalent en altres divises a la quantitat que vulguin "imprimir", i el procés oposat tindrà lloc en cas que es retirin monedes de la circulació.

tracking