SEGRE

CONNECTIVITAT

El Parc Astronòmic del Montsec operarà els dos nanosatèl·lits que llançarà el Govern des del Kazakhstan

La Generalitat llançarà el seu primer nanosatèl·lit a l’espai el proper 20 de març a les 07.07 hores

Vista del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), a Àger.

Vista del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), a Àger.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat llançarà el seu primer nanosatèl·lit a l’espai el proper 20 de març a les 07.07 hores -hora catalana- des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, amb l’objectiu de millorar la connectivitat de Catalunya en el marc de l’Estratègia NewSpace.

Ho ha anunciat aquest dimecres el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, durant l’acte de firma dels contractes per a la construcció i llançament dels dos primers nanosatèl·lits que el Govern posarà en òrbita, a través de les empreses Sateliot i Open Cosmos.

Puigneró, que també ha avançat que el segon llançament tindrà lloc a finals de 2021 o principis de 2022, ha defensat que la iniciativa busca rellançar l’economia de Catalunya, situant-la en l’economia de l’espai, i crear nous llocs de treball.

El conseller ha defensat el fet d’enviar nanosatèl·lits a l’espai en l’actual context de pandèmia perquè serveix per transformar l’economia i generar oportunitats: "Aquest país ha de treballar perquè en el futur no hàgim de donar tantes beques menjador. Projectes com aquest ens ajuden".

SER PIONERS

Ha afirmat que està emergint "l’economia de l’espai" i que Catalunya no ha de quedar al marge per continuar sent pionera, i ha explicat que els 18 milions d’euros previstos en el projecte per als propers quatre anys, anunciats a finals d’octubre per llançar fins sis satèl·lits, busquen desenvolupar aquesta indústria.

Preveu que en els propers cinc anys les 30 empreses que conformen el sector es doblin, la generació d’1.200 llocs de treball addicionals i la creació de riquesa per valor de 300 milions d’euros.

També ha dit que aquesta iniciativa busca convertir Catalunya en un país d’avantguarda, ser un projecte tractor per a la indústria espacial a Catalunya, crear llocs de treball i disposar de nous serveis digitals des de l’àmbit de la connectivitat i el canvi climàtic.

Puigneró ha defensat que vol una Catalunya de progrés i digital, ja que segons ell això vol dir ser més social perquè suposa la creació de nous llocs de treball: "Donar feina a la gent és la millor política social que podem fer per als nostres ciutadans".

CONNECTIVITAT I OBSERVACIÓ

El primer nanosatèl·lit, fabricat i llançat per Sateliot, s’enviarà a l’espai per donar connectivitat en l’àmbit de la Internet de les Coses (Iot) i el 5G, i compta amb una inversió de 574.000 euros.

Open Cosmos serà la companyia adjudicatària per a la fabricació del segon nanosatèl·lit, amb una inversió d’1,7 milions d’euros.

Ambdós estaran operats des del Parc Astronòmic del Montsec i rebran un nom que decidiran nens i nenes a través d’un concurs del programa InfoK de TV3.

tracking