SEGRE

TECNOLOGIA INICIATIVES

Xarxa segura per a autònoms i comerç

Un informàtic de Sant Ramon, Ferran Verdés, crea un nou servei de seguretat per protegir de la delinqüència virtual || Ofereix assistència a través de la seua pàgina web 'vulnerable.cat'

El tècnic en ciberseguretat Ferran Verdés, que ha creat un servei de protecció informàtica.

El tècnic en ciberseguretat Ferran Verdés, que ha creat un servei de protecció informàtica.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El tècnic en ciberseguretat de Sant Ramon Ferran Verdés ha creat un servei de seguretat digital dirigit a autònoms, petits comerços i particulars perquè puguin protegir-se de la delinqüència a la xarxa. L’ús generalitzat de les noves tecnologies i l’augment del teletreball, així com de l’ús particular d’ordinadors durant la pandèmia, han provocat que l’últim any la delinqüència a la xarxa s’hagi estès talment un virus.

Segons càlculs de l’ONU, ha crescut un 600% al món i, en el cas d’Espanya, només el primer mes de pandèmia la Policia Nacional va desactivar 45.773 dominis fraudulents. I va ser per aquest alarmant increment que Verdés es va decidir a dissenyar un servei a què es pot accedir a través de la pàgina www.vulnerable.cat i, per un preu de 10 euros al mes, facilita la protecció d’atacs contra els dominis wordpress, que són els més utilitzats per les petites empreses, autònoms i particulars.

“Existeixen pàgines en què en tan sols 20 segons et poden robar gairebé totes les teues contrasenyes”

“No és cap broma. Tan sols posant el compte de correu a certes pàgines es pot arribar a esbrinar la contrasenya en menys de 20 segons.” De la mateixa manera podria passar amb altres serveis, com per exemple comptes bancaris o subscripcions, va indicar Verdés.

“Creix més ràpid la ciberdelinqüència que la mateixa tecnologia”, va comentar l’informàtic, que va afegir que “de vegades és tan senzill com introduir-se a través de l’app de la carta d’un restaurant i des d’allà apoderar-se del web i lliscar a través de la xarxa per l’entramat dels seus clients”.

En aquesta línia, va apuntar que el sistema actual de contrasenyes ha quedat “totalment obsolet ja que és molt fàcil accedir-hi”.

De fet, cada vegada són més les companyies que decideixen optar per alternatives com la doble autenticació (enviament de contrasenyes per correu més empremta digital, per exemple). A més, l’ús de les noves tecnologies fa que els petits usuaris es vegin superats per haver de recordar desenes de contrasenyes, la qual cosa provoca en molts casos que l’usuari opti per una mateixa per a tot i així facilitar al delinqüent la seua tasca per desvalisar-lo. Els forats en la seguretat també han permès a nombrosos delinqüents apoderar-se de les dades de diverses empreses.

Es disparen les denúncies a Lleida per estafes per internet

Les denúncies per estafes a través de la xarxa s’han disparat el 2020 a les comarques lleidatanes, amb una mitjana d’una desena al dia i més de 300 al mes en alguns moments de l’any. Segons les dades dels Mossos d’Esquadra, fins al mes de novembre (l’últim disponible) es van registrar un total de 3.256 denúncies per estafes a la província de Lleida, la qual cosa representa una xifra més gran que tot el 2019 i un augment de l’11,6% respecte al mateix període. Si se segueix la tendència que s’ha registrat el 2020, el balanç anual podria finalitzar en més de 3.

600 denúncies, la qual cosa n’implica 400 més que en tot el 2019. Així mateix, segons un informe del ministeri de l’Interior, el 94% dels delictes que es cometen per internet són estafes.

D’aquestes, s’imposen els fraus bancaris així com les comeses en compravenda de productes i altres estafes que han sorgit a causa de la Covid, amb material sanitari o captació de dades personals.

tracking