SEGRE

TECNOLOGIA

'Enxaneta' serà el nom del primer nanosatèl·lit de la Generalitat que operarà el Parc Astronòmic del Montsec

El llançament es realitzarà el proper 20 de març a bord del coet Soyuz 2

Un mini satèl·lit dissenyat per un institut, en una imatge d'arxiu.

Un mini satèl·lit dissenyat per un institut, en una imatge d'arxiu.Lleida Drone

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

'Enxaneta' és el nom amb el que 10.000 nens de Catalunya han batejat el primer nanosatèl·lit de la Generalitat, que es posarà en òrbita el proper 20 de març des del cosmòdrom de Baikonur (Kazahstan), segons un comunicat aquest dimecres.

El nom ha estat triat mitjançant un concurs organitzat per l’informatiu infantil del canal Super 3 'InfoK' i que s’ha donat a conèixer aquest dimecres en un acte en el CosmoCaixa.

Concretament, 'Enxaneta' ha estat el nom escollit pel 20% dels votants, la qual cosa suposa 1.840 vots, d’entre els 10 finalistes, després de proposar-se fins 203 noms.

PROMOURE VOCACIONS CIENTIFICOTECNOLÒGIQUES

El nom el van proposar cinc nenes provinents de Girona, Vilassar de Mar, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat (Barcelona), que han estat guardonades amb una visita guiada a l’Observatori Astronòmic del Montsec i una entrada per visitar el Centre d’Observació de l’Univers amb les seues famílies.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, promoguda per la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública, la CCMA i de l’IEEC, és fomentar les vocacions cientificotecnològiques entre els més joves i fer "créixer el seu interès pel nou sector d’oportunitats laborals i de futur que és la nova economia de l’espai".

L’acte ha estat presidit pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró; la vicepresidenta i presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, i el director de l’IEEC, Ignasi Ribas.

L’ENLAIRAMENT DEL NANOSATÈL·LIT

Dissabte vinent, 20 de març, a les 7 hores i 7 minuts, l’'Enxaneta' enlairarà a bord del coet Soyuz 2 amb l’objectiu de permetre "la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats a tot el territori", fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

Això permetrà, entre altres aplicacions, monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua a tot el territori per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua o "el seguiment i protecció de la fauna salvatge".

El llançament del coet que transportarà l’'Enxaneta' es podrà seguir en directe a través del web 'www.ensposemenorbita.cat', on ja està activat el compte enrere fins el moment del llançament.

tracking