SEGRE

TECNOLOGIA AVENÇOS

L''Enxaneta' ja és a l'espai

Llançament del primer nanosatèl·lit de Catalunya, les dades del qual es gestionaran des de l'Observatori Astronòmic del Montsec || L'objectiu és donar cobertura a la 'internet de les coses' de la mà del 5G

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va llançar ahir amb èxit des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan, el seu primer nanosatèl·lit, batejat com a Enxaneta, que li permetrà dotar de més connectivitat Catalunya i fer-se un lloc al sector econòmic vinculat a l’espai, conegut com a Newspace. Al tercer intent, ja que la missió estava prevista inicialment per dissabte i després per diumenge, encara que es va haver d’ajornar per motius tècnics, un coet portador rus, Soiuz 2, es va enlairar de la base de Baikonur a les 07.07 hores amb el nanosatèl·lit a bord per posar-lo en òrbita.

El llançament va ser transmès en directe per Roscosmos, l’agència espacial russa. Així mateix, la gestió i control dels nanosatèl·lits es durà a terme des de l’estació terrestre ubicada a l’Observatori Astronòmic del Montsec, a Sant Esteve de la Sarga, a la comarca del Pallars Jussà, i que gestiona per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya.

L’Enxaneta és un satèl·lit CubeSat de tres unitats i de mida molt petita, aproximadament com una capsa de sabates, que orbitarà a baixa altura, a uns 500 quilòmetres de distància de la Terra, a diferència dels grans satèl·lits, que ho fan a gairebé 36.000 quilòmetres d’altura. Viatjarà a una velocitat d’uns 7 quilòmetres per segon i farà un tomb complet a la Terra cada 90 minuts. Abans de començar a donar servei, no obstant, tindrà un període de calibratge d’entre tres i quatre setmanes.

Les dades que reculli es transmetran a l’estació terrestre situada a l’Observatori del Montsec

El nanosatèl·lit, que passarà per sobre de Catalunya dos vegades al dia, desplegarà serveis de connectivitat d’internet de les coses amb cobertura 5G, és a dir, permetrà la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats a tot el territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

Podrà servir, per exemple, per monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua, fer un seguiment de ramats, cultius o fauna salvatge, rebre dades meteorològiques d’estacions situades en llocs remots o controlar els moviments del sòl per prevenir desastres meteorològics. El satèl·lit operarà per un període de tres o quatre anys i després forçarà la seua reentrada a l’atmosfera i posterior desintegració.

Alguaire estrenarà dos edificis per a proves a terra de coets

L’aeroport d’Alguaire estrenarà aquest any dos edificis per a empreses i instal·lacions per a proves a terra de coets dins de la denominada Estratègia NewSpace de la Generalitat, impulsada pel departament de Polítiques Digitals, que lidera el conseller Jordi Puigneró, perquè Catalunya potenciï el sector aeroespacial, amb la creació de 1.200 llocs de treball fins al 2025 i 280 milions de facturació.

El Govern preveu injectar 18 milions d’euros en quatre anys en aquesta estratègia, que preveu la creació d’una agència espacial i la posada en òrbita dels dos primers nanosatèl·lits. L’Enxaneta és el primer, de la mà de l’empresa catalana Sateliot i la britànica Open Cosmos. El segon nanosatèl·lit es llançarà a finals d’aquest any o a començaments del vinent i oferirà serveis d’observació de la Terra, cosa que permetrà obtenir imatges des de l’espai en diferents bandes espectrals per a l’estudi del territori.

Vista del llançament ahir del coet que transportava el nanosatèl·lit ‘Enxaneta’ al Kazakhstan.

Vista del llançament ahir del coet que transportava el nanosatèl·lit ‘Enxaneta’ al Kazakhstan.GK LAUNCH SERVICES

tracking