SEGRE

Els semiconductors, claus en el desenvolupament de la indústria del 5G

L’augment de demanda de xips i la seva importància geoestratègica obliga governs i empreses a replantejar els seus models de desenvolupament, subministrament i negoci

Els semiconductors, claus en el desenvolupament de la indústria del 5G

Els semiconductors, claus en el desenvolupament de la indústria del 5G

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els semiconductors són determinants en l’evolució del 5G. Aquesta és una de les moltes conclusions a les quals ha arribat l’acte Conectados 5G de l’Observatori Nacional 5G que s’ha celebrat de manera virtual per abordar les particularitats de la indústria dels semiconductors des de diferents perspectives i ha comptat amb la participació de Federico Ruiz, responsable de l’Observatori Nacional 5G; Eduard Martín, CIO i director del programa 5G de Mobile World Capital Barcelona; Norberto Mateos, director general d’Intel Espanya; i Eloy Fustero, exdirector de Qualcomm Espanya. L’acte ha estat moderat per la periodista Pilar Bernat.

La creixent demanda a escala global de semiconductors recorda el paper essencial que juguen com a tecnologia habilitadora de tots els sectors i en particular de la connectivitat intel·ligent. “És important entendre la cadena de valor perquè aquest no és un problema que afecti únicament els smartphones, sinó que té incidència en altres indústries com la de l’automoció”, ha assenyalat Eloy Fustero. Aquest tipus de dispositius tenen una incidència directa en la connectivitat personal, l’electrònica de consum, el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial, la seguretat o l’activitat industrial.

“Cada cop necessitem més processadors, amb major funcionalitat i d’altíssimes prestacions, cosa que ens obliga a replantejar els models de producció i de negoci”, ha puntualitzat Eduard Martín. Els quatre ponents han coincidit a l’hora d’assenyalar la importància de seguir desenvolupant tecnologies de fabricació cada cop més avançades. Norberto Mateos ha posat l’exemple d’Intel, que segueix compromesa en la fabricació dels seus propis xips i que obre una línia de negoci per la fabricació de semiconductors per a tercers, cosa que pot suposar una oportunitat de 100.000 milions de dòlars. “Fins fa poc, els processadors de propòsit general ens solucionaven la majoria de les necessitats, però ara la introducció de tecnologies com la intel·ligència artificial ha augmentat la necessitat de processadors amb funcionalitats adaptades a un ecosistema cada cop més complex i variat”, ha comentat Mateos.

“Res és possible sense semiconductors, ni mòbils ni xarxes 5G, però tampoc són simplement components, són la baula clau que permet l’intercanvi i el desenvolupament de Propietat Intel·lectual que sustenta l’economia de les plataformes”, ha apuntat Federico Ruiz. Aquest nou ordre està empenyent companyies globals com Apple a fabricar els seus mateixos processadors per diferenciar-se dels seus competidors. Per desenvolupar les múltiples aplicacions i desbloquejar tot el potencial del 5G s’haurà de disposar de nous tipus de semiconductors. L’alta demanda, segons Eduard Martín, tindrà resposta en el mercat, apareixeran nous actors i la indústria guanyarà en competitivitat.

Els ponents també han assenyalat la necessitat d’Europa de reposicionar-se en la carrera per ocupar part del mercat dels semiconductors. Segons Eduard Martín, “som allà i ha de funcionar. Si volem que les TIC siguin estratègiques a Espanya, cal apostar per això i fer que Europa es posicioni més en aquest àmbit”. Els quatre han coincidit en la necessitat de treballar perquè Europa guanyi en pes en una cadena de valor molt espessa i complexa.

tracking