SEGRE

Els hubs tecnològics de Catalunya generen més de 15.000 llocs de treball

Segons l’informe de Tech Hubs Overview de Mobile World Capital Barcelona, la facturació d’aquestes empreses tecnològiques supera els 1.400 milions d’euros anuals

Els hubs tecnològics de Catalunya generen més de 15.000 llocs de treball

Els hubs tecnològics de Catalunya generen més de 15.000 llocs de treball

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya consolida la seva posició de pol d’atracció de talent i projectes tecnològics amb més de 15.000 llocs de treball estables en empreses de tecnologia que fixen el seu centre de treball a Catalunya i un impacte econòmic superior a 1.400 milions d’euros anuals. Aquesta és una de les conclusions que s’extreuen de l’informe de Tech Hubs Overview impulsat per Mobile World Capital Barcelona amb la col·laboració d’ACCIÓ (l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat de Catalunya) i l’Ajuntament de Barcelona.

Els resultats de l’informe han estat presentats avui a la roda de premsa per la tercera tinenta d'alcaldia i responsable de l’Àrea d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Laia Bonet, el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, el CEO de Mobile World Capital Barcelona, Francesc Fajula i el director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital Barcelona i portaveu de Barcelona Digital Talent, Jordi Arrufí.

Impacte econòmic: 40% de creixement de cara a 2025

En els darrers 5 anys la implantació de hubs tecnològics de Barcelona i Catalunya ha crescut més del doble, amb un total de 96 hubs actuals. 

Una tendència a l’alça que segons els càlculs de les empreses i de Barcelona Digital Talent s’espera mantenir de cara a 2025 amb una previsió de 20.000 llocs de feina i un creixement de fins als 2.000 milions d’euros de facturació anual.

Barcelona, el gran pol d’atracció

De tots els hubs tecnològics establerts a Catalunya, el 78% tenen l’oficina a la ciutat de Barcelona. D’aquests, el barri del 22@ Sant Martí-Poblenou és el preferit per pràcticament la meitat d’empreses (el 46%), seguit de l’Eixample (28%). La resta de hubs se situen majoritàriament en algun municipi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Segons les empreses que han participat en l'estudi, escullen la ciutat comtal per la seva capacitat d’atracció de talent multidisciplinar, l’alt nivell de talent local, l’ecosistema empresarial i industrial establert i també la seva ubicació geogràfica.

La implementació de nous hubs tecnològics, l’ampliació de les tasques dels ja existents i, en conseqüència, la creació de més llocs de feina són una constant que demostra que prop del 40% de les companyies ja tenen més de 100 treballadors.

Destaca també l’arribada de talent internacional. Pràcticament quatre de cada deu assalariats són estrangers, i de mitjana les empreses tenen treballadors de 18 nacionalitats diferents. A més, el 86% de les persones que treballen en un hub tenen entre 31 i 40 anys, demostrant que la tecnologia no és només cosa dels més joves sinó també dels professionals que ja tenen anys d’experiència en el món laboral. L’estudi sobre tech hubs també reflecteix que ja hi ha un 30% de dones que treballen en aquest sector, una xifra superior a estudis recents.

Sectors variats en els hubs tecnològics

Respecte al tipus de feina que fa cada hub, l’estudi reflexa que la majoria es dediquen al sector de gaming i l’industrial. També n’hi ha molts que treballen en salut, serveis financers o alimentació. Algunes de les tecnologies que desenvolupen aquests centres són el desenvolupament d’aplicacions (apps), la intel·ligència artificial (IA), el Big Data, l’Arquitectura de Sistemes, les impressores 3D o la ciberseguretat. Segons l’informe, la feina que aquests hubs fan a Barcelona i a Catalunya s’exporta pràcticament arreu del món. A més d’Europa, també arriba a Nord-Amèrica, Sud-Amèrica i Àsia. Si mirem l’origen de les empreses tecnològiques, un 66% son europees, i un 23% dels Estats Units.

tracking