SEGRE

Televisió? Tota la que vulgui, però amb el mòbil, sisplau

Un estudi de l’Associació per a la Investigació dels Mitjans de Comunicació (AIMC) revela que augmenta el nombre d’usuaris que miren la televisió connectats a la xarxa

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productors de televisió ja fa anys que es trenquen les banyes per mirar de crear formats disruptius transmediàtics. La pantalla principal única mor a favor de la multitasca, ja sigui a través d’una etiqueta a Twitter o mitjançant continguts exclusius via una aplicació mòbil. De fet, el 42% dels espectadors de televisió ja la mira amb el telèfon intel·ligent a la mà, una xifra que creix encara entre la població més jove, que necessita espais entre els programes i emissions per realitzar altres tasques, com llegir comentaris d’altres usuaris o participar en la conversa oberta, sobretot, a les xarxes socials. Però aquestes no són les úniques vies de participació mentre es mira la televisió. Gairebé un 40% dels usuaris que utilitzen el mòbil mentre la miren també participen en converses privades a través de programes de missatgeria instantània. La majoria de comentaris, segons l’estudi, es realitzen sobre sèries de ficció o retransmissions esportives.

Però hi ha més dades interessants. El 67% dels internautes accedeix a continguts de televisió a través de formats en streaming. I en qualsevol tipus de pantalla, sobretot en smartphones i SmartTV. L’explicació és senzilla i la trobaran en factors com la millora en la usabilitat d’aquestes aplicacions, l’increment de subscriptors de les plataformes de pagament i el fet de poder visionar continguts sense dependre de la programació. El preu i facilitat d’ús d’aparells com el Chromecast també hi han ajudat.

És evident que la televisió ha escollit evolucionar i no desaparèixer, com vaticinaven alguns fa anys. Això sí, sempre amb una etiqueta a tots els programes per guiar les converses a la xarxa de torn.

El llenguatge narratiu –entenguin guionistes, productors i directors– també canvia. Si l’espectador mira dues pantalles a la vegada, els creadors han de repensar el producte amb nous espais en blanc en què la mirada de l’espectador caurà cap a la segona pantalla.

Imatge d'arxiu d'una pantalla amb Netflix

Imatge d'arxiu d'una pantalla amb NetflixSEGRE

tracking