SEGRE

Ni vostè ni jo som capaços de fer un cafè amb llet. Ni tan sols pagar-lo!

No s’espanti, potser ara m’està llegint prenent un cafè amb llet. I ben bé que ho farà. aquest article parla d’innovació, equips i experiència

Ni vostè ni jo som capaços de fer un cafè amb llet. Ni tan sols pagar-lo!

Ni vostè ni jo som capaços de fer un cafè amb llet. Ni tan sols pagar-lo!

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Així comença un dels llibres de referència pel que fa a l’economia domèstica, El economista camuflado, de Tim Harford. L’autor, que ens ensenya a mirar el món amb ulls clínics d’economista, ens recorda que ni vostè ni jo seríem capaços de fer un cafè amb llet. I ni molt menys pagar-lo. I Harford té raó.

Prenent-nos el concepte al peu de la lletra, ningú al planeta és capaç de cultivar, recol·lectar, torrar i barrejar cafè, criar i munyir vaques, laminar acer i modelar plàstics per acabar fabricant una cafetera i a sobre ser prou hàbils en torneria per agafar fang i acabar fent peces de ceràmica on posar el cafè resultant. Tampoc de pagar tot això. Seria capaç vostè de pagar tot el que acabo d’explicar? Com pagaria els segles d’experiments i desenvolupament per entendre el funcionament de l’aigua bullint, el vapor i la fusió amb els grans de cafè mòlts? O els segles de desenvolupament de l’agricultura i la ramaderia per acabar amb vaques a les granges que produeixin llet. Allà on nosaltres veiem un producte senzill i que prenem cada dia, l’economista hi veu un sistema econòmic de gran complexitat i que s’equilibra amb allò que Adam Smith va anomenar la mà invisible.

Aquest exemple se sol utilitzar per explicar la innovació incremental i la gestió d’equips. La primera, molt vinculada amb la tecnologia, proposa afegir valors a productes ja millorats. Pensi en la roda. De la de pedra vam passar a la de fusta, i avui a la de goma i alt rendiment. Una no s’entén sense l’altra. La segona, la gestió d’equips, és que un cafè amb llet, com deu haver comprovat, és el resultat d’un increïble esforç col·lectiu. 

tracking