SEGRE

'Radio Killed the Video Star', o el renaixement del podcast

La ràdio ha superat els vint milions d’oients diaris durant el confinament i es converteix en el mitjà que més puja. Ajudat, sobretot, per internet.

Podcast

Podcast

Creat:

Actualitzat:

Poc s’imaginaven els The Buggles quan van escriure aquell mític ‘one hit wonder’ anomenat ‘Video Killed the Radio Star’ que la seva profecia, si bé es va complir durant uns quants anys, perdria tot el seu sentit a principis de la segona dècada del segle XXI. No, el vídeo no ha matat la ràdio, encara que durant uns quants anys ho hagi pogut semblar. Segons l’enquesta de l’Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació, la ràdio ha sigut el mitjà que més ha crescut durant el confinament, assolint la xifra de vint milions d’oients diaris i augmentant en totes les franges del dia. De tots aquests usuaris de la ràdio, en la qual encara mana l’escolta a través de l’FM amb un 40% d’oients, prop d’un 25% ho han fet a través d’internet, ja sigui mitjançant l’emissió en ‘streaming’ o els podcasts d’àudio. A tot això, el 95% dels enquestats asseguren que el paper dels mitjans ha sigut clau durant el confinament, dada que té molt a veure amb l’excés d’informació a través de les xarxes, la proliferació de les ‘fake news’ i la recerca d’oasis de qualitat informativa.

Tornant a la ràdio, els podcast s’han convertit un element fonamental en l’evolució transmediàtica d’aquest mitjà. Per a les cadenes és clau oferir programes i càpsules individuals retallades i accessibles en totes les plataformes possibles. Així, ja és possible poder consultar podcasts de tot tipus a plataformes musicals com Spotify o Ivoox, o les pròpies de cada cadena. Amb quatre tocs a la pantalla podem recuperar aquell programa que ens vam perdre per escoltar-lo mentre fem altres activitats i a l’hora que sigui. Una evolució que en breu ens portarà a parlar dels podcasts Premium.

tracking