SEGRE

La Universitat de Lleida després del confinament

Empreses, institucions i sistema educatiu treballen per a la normalitat aplicant totes les mesures de seguretat. La Universitat de Lleida afronta la complexitat per omplir de nou les aules amb prevenció i comptant amb el capteniment de tothom

El retorn a les classes de la Universitat

El retorn a les classes de la UniversitatSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D esprés de les notícies que arribaven de Wuhan al febrer, l’evolució de l’epidèmia va enviar alumnes i professorat a casa a partir del 14 de març. Dies després començava mig semestre atípic a la Universitat de Lleida. En qüestió de pocs dies, les assignatures van passar de les aules al ciberespai, amb plataformes i tecnologies que van dotar els equips tècnics i la dificultat de passar de 20 videoconferències diàries a les més de 800 que es van començar a oferir a partir d’aquells dies, en què tota la comunitat educativa va treballar per salvar el curs. Amb els dies es va constatar que aquell curs 2019/2020 ningú tornaria als recintes universitaris, ni tan sols per examinar-se. Tots els actes administratius i acadèmics van fer el mateix recorregut, fins i tot es van veure les primeres defenses de tesis doctorals en línia.

Aquests passos van portar a ajornar les proves de la selectivitat a la primera quinzena de juliol, mentre les aules universitàries s’adaptaven per poder encabir els més de 2.200 estudiants als diferents campus de la UdL. Les proves als futurs estudiants universitaris van representar el retorn de la presencialitat. Això sí, amb mascareta, neteja de mans i distància interpersonal i molta organització. Va ser una prevenció que va donar fruits i va permetre realitzar les proves, més nombroses que mai, sense problemes ni conseqüències posteriors per als assistents, un bon nombre dels quals van arribar a la ciutat de Lleida des de comarques veïnes, en ple confinament de la comarca del Segrià.

La represa del curs acadèmic a la Universitat de Lleida, que va començar majoritàriament aquest 21 de setembre, és la segona fase d’aquest retorn a la normalitat, fins que l’evolució de la pandèmia, sigui natural o sigui per l’efecte d’una vacuna exitosa, permeti que la societat recuperi el pols previ a la Covid-19.

Repassem les mesures que ha pres la Universitat de Lleida per garantir la seguretat d’estudiants i membre docent.

Conèixer-se a un mateix

Observar la pròpia situació personal és imprescindible per contenir l’extensió. Així, en cas que un estudiant o membre del personal, mostri símptomes de Covid, és a dir, febre, tos seca, cansament injustificat, dificultats per respirar, dolor al pit o altres descrits per les recomanacions mèdiques generals, no podrà desplaçar-se als campus i s’haurà de posar en mans dels professionals sanitaris. L’aïllament preventiu també és aplicable a qui hagi donat positiu en les proves de Covid, o hagi estat en contacte estret amb persones amb símptomes o declarades positives.

TALLAR LES VIES DE CONTAGI

Durant els desplaçaments i presència als diferents campus, la mascareta és d’ús obligatori. La doble via de protecció que ofereix, limitant l’entrada d’aire que pot contenir els aerosols en què viatja el virus, i retenint la major part de les partícules que expel·lim durant la respiració, redueix de manera molt significativa el risc. L’altra via de transmissió, que és la del contacte, es pot limitar amb la higiene, és per això que la Universitat de Lleida recomana rentar-se les mans sovint, quan s’entra a l’edifici on es desenvolupa l’activitat acadèmica i també abans d’entrar a l’aula o laboratori. Per aquest motiu, s’han instal·lat diversos dispensadors de gel hidroalcohòlic a les entrades principals dels edificis, a cada planta i a les zones d’aules docents.

Per evitar els casos de contagi també s’ha d’evitar compartir les pertinences personals en general i en menjadors o espais similars i comuns. Això significa que cal que els alumnes s’assegurin de portar tot el que necessitin per al temps d’estada al campus i que, en cas que sigui possible, es portin el seu propi material, ordinador portàtil i equipaments acadèmics. En els casos que sigui inevitable compartir material, es demana que es rentin les mans després de cada ús. L’ús de guants de forma rutinària és obligatòria en els entorns dels laboratoris, on l’existència de material compartit és habitual (balances, vitrines de gasos, micropipetes, reactius, objectes arqueològics, lents, etc.).

NOVES FORMES D’AFECTE ENTRE AMICS

Malgrat que després de mesos de no veure’s amb altres companys molts alumnes tinguin ganes de saludar-se amb contacte, donant la mà o fent petons o abraçades, es desaconsella de fer-ho perquè és un dels factors que més ajuda a la transmissió del virus en cas que algú estigui infectat i encara no ho sàpiga. Així doncs, durant un temps convindrà expressar l’afecte d’altres maneres; per respecte mutu i en benefici de la seguretat. De la mateixa manera, la relació entre alumnes i professorat també canviarà, ara implica una separació mínima de seguretat de metre i mig que s’ha de respectar en tot moment, sobretot a l’entrada i sortida de les aules, espais comuns de l’edifici i als espais de treball o estudi. En aquests espais caldrà que no hi hagi més d’una persona per cada 2,5 m2 d’espai disponible.

MOVIMENT DINS D’UN ORDRE

Els espais dels campus de la Universitat de Lleida s’han condicionat perquè ofereixin la màxima seguretat. Tot i això, recomanen passar-hi el mínim temps necessari i optimitzar els moviments, ja que la protecció millora si els moviments es limiten, i per això es recomana minimitzar les entrades i sortides de les aules durant els canvis d’assignatures i en els descansos. Els passadissos, escales, ascensors i altres vies s’han senyalitzat per tal de mantenir les separacions. Així mateix, s’ha previst que cada alumne ocupi sempre que sigui possible el mateix seient, per tal de poder afavorir la traçabilitat i avisar la resta de persones en cas que en algun grup es detecti un cas. En cada aula s’anotarà qui hi ha a cadascuna i la posició que hi ocupa.

Tot i que l’aire lliure millora molt la seguretat en reduir la concentració d’aerosols a l’ambient, la UdL no ha plantejat traslladar-hi activitats. Els espais s’han de mantenir nets i endreçats, i ventilar-los de manera periòdica. En alguns centres es fomenta la circulació de l’aire amb les portes i finestres de l’aula obertes mentre es fan les classes.

RESPECTE A LA VULNERABILITAT

L’estudiantat i el personal inclòs en el grup de persones vulnerables a la Covid-19, amb caràcter previ a l’inici de les classes o a la incorporació a la feina presencial, han de consultar amb el seu centre de salut de referència per tal que la seva condició de salut no es pugui veure agreujada amb l’assistència presencial al centre.

MENYS MOBILITAT

La crisi sanitària ha afectat d’una manera especial la mobilitat internacional, que aquest curs serà excepcionalment baixa. La UdL està pendent del que dictaminin les autoritats sanitàries locals i dels països d’origen i de destinació de cada estudiant o professor que es desplaci.

MÉS ATENCIÓ EN LÍNIA

Tot i que es manté l’atenció presencial, la UdL prioritza i potencia els tràmits en línia o amb atenció telefònica als serveis amb atenció al públic. L’atenció presencial es limita als temes imprescindibles que no es poden fer en línia, i es recomana demanar hora a fi d’organitzar millor l’atenció informativa.

PERDRE ELS PAPERS

La UdL vol minimitzar el bescanvi d’objectes, i, dins d’aquest objectiu, està potenciant l’ús de documents electrònics. El paper es manté només per a allò que sigui imprescindible, i amb tendència a fer-lo desaparèixer dels circuits interns. Aquest és un efecte positiu que, a llarg termini, romandrà com a resultat de les reorganitzacions internes a què ha obligat la Covid.

RELACIÓ AMB EMPRESES

L’estudiantat que ha de fer pràctiques acadèmiques externes les podrà seguir fent en la mesura que l’empresa o institució receptora tingui implantades les mesures de prevenció necessàries. Avui és un objectiu que es compleix i, per tant, no s’espera que hi hagi interrupció d’aquestes col·laboracions externes a la universitat.

ELS EXàMENS, A EXAMEN

La previsió és que les avaluacions, especialment els exàmens escrits, es tornin a fer presencials. Les garanties que requereix una avaluació són més fàcils de complir si estudiants i professors es troben als mateixos espais que si es fan a distància. Quan les avaluacions es realitzin de manera presencial, s’hauran de mantenir les mateixes recomanacions associades a l’espai on es desenvolupi l’activitat. La defensa dels treballs de final d’estudis i de les tesis doctorals, on l’estudiant o el candidat fa una defensa pública davant d’un tribunal, es podrà realitzar tant presencialment, com en línia, d’acord amb les normatives específiques de cada centre.

LA RECERCA, EN MARXA

Els espais de recerca s’han mantingut oberts des de bon principi amb mesures d’ocupació restrictives. Uns protocols que segueixen vigents en l’entrada del nou curs, i gràcies a això no s’ha aturat una de les potes fonamentals de l’activitat de la universitat. Si les pràctiques de camp o diverses activitats de recerca necessiten utilitzar vehicles propis o aliens, l’ús de la mascareta i de desinfecció dels vehicles és, com no pot d’altra manera, d’obligat compliment.

tracking