SEGRE

Manipulant el nostre sistema sensorial i vestibular

Una instal·lació de dos artistes i investigadors de mollerussa busca d’una manera innovadora que trenquem amb totes les percepcions establertes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Manipular el sistema sensorial del nostre cos donant-li estímuls i informació conflictiva, per fer que el cervell ho interpreti com vulgui o pugui. Això és el que busquen els artistes i investigadors de Mollerussa Albert Barqué-Duran i Marc Marzenit a la seva nova instal·lació audiovisual immersiva Vestibular_1, que s’ha pogut veure fins al 20 de setembre al festival Ars Electronica, que s’ha exhibit a l’Arts Sant Mònica de Barcelona. L’obra utilitza mecanismes lumínics i sonors en tres dimensions per crear una sèrie de moviments circulars, accelerats, translacionals i en espiral, de fins a trenta mil·lisegons. Són espais tan curts d’exposició de llum i so, que entre el 80 i el 90% de les figures i colors que interpreta el nostre cervell no estan passant, ja que l’obra juga amb les imatges que ens han quedat gravades a la memòria de la retina del nostre sistema ocular.

De la mateixa manera, el sistema explora les profunditats del nostre sistema vestibular de dins de l’oïda, que regula el sentit del moviment i de l’equilibri. A nivell perceptiu, es crea una sensació de desequilibri.

Vestibular_1 trenca així amb el control estipulat de les nostres percepcions, en què el nostre cervell combina de la manera més òptima i eficient els senyals externs que rep. 

Barqué i Marzenit ja van col·laborar en projectes en els quals jugaven amb la percepció sensorial, com el Zero Gravity Band o My Artificial Muse. Aquesta obra s’ha realitzat gràcies a una col·laboració amb el Royal Holloway de Londres i s’havia d’estrenar a la Tate Modern de la ciutat anglesa, però la pandèmia va obligar a modificar els plans a última hora. Per qui no l’hagi pogut veure, els autors esperen que l’obra comenci ara una gira internacional.

Albert Barqué-Duran és professor del nou grau de Disseny Digital de Tecnologies Creatives de la Universitat de Lleida, i Marc Marzenit dirigeix la start-up Aulart, dedicada a l’ensenyament online de producció musical.

Albert Barqué i Marc Marzenit

Albert Barqué i Marc Marzenit

tracking