SEGRE

Aquestes són les contrasenyes més utilitzades del planeta

I també són les més perilloses. Si en teniu alguna d’aquestes per accedir als vostres comptes de serveis i plataformes d’Internet, hauríeu de valorar canviar-les

Contrasenyes

Contrasenyes

Creat:

Actualitzat:

Al llarg de la nostra història digital hem hagut de crear, pel cap baix, desenes de contrasenyes per accedir a la gran majoria de serveis que requerexen un compte d’usuari. En un primer estadi aquestes contrasenyes eren senzilles, de pocs caràcters i relativament fàcils de memoritzar. I també de robar. Amb els anys, les plataformes s’han anat protegint i han començat a demanar millors contrasenyes, que hem hagut d’actualitzar, creant variants d’aquelles primeres claus senzilles.

Alguns serveis van començar a exigir alguna lletra en majúscula, la incorporació d’un número i, en alguns casos, fins i tot incloure algun símbol. Amb la multiplicació i dispersió de les nostres claus, els usuaris hem anat recorrent als recordatoris de contrasenyes, que ens obligaven a canviar-la de nou per una de més segura. El resultat, com podeu imaginar, és una diversificació encara més gran de les formes d’accés al nostre món digital. És per això que molts usuaris han accedit a utilitzar gestors segurs i encriptats de contrasenyes. Un d’aquests gestors és NordPass, empresa que ha publicat recentment un estudi amb les claus més utilitzades de l’any 2020.

Per desgràcia, i com és lògic, les més utilitzades també són les menys segures. Encapçala la llista la clau 123456, que utilitzen 2,5 milions d’usuaris d’aquesta eina. Una contrasenya que ha estat robada més de 23 milions de vegades. La segona contrasenya més utilitzada és una variant de la primera, 123456789, més llarga però no per això menys segura. I després un clàssic d’aquestes llistes anuals, password. És a dir, usuaris que posen contrasenya al camp contrasenya. Els usuaris que inclouen aquestes claus queden exposats que hackers de tot el món entrin als seus perfils i els puguin robar tota la informació. Altres claus altament utilitzades són seqüències fàcils de números, com 111111, 123123 o querty. Segons el servei que publica aquest informe, la gran majoria de contrasenyes, les més utilitzades de l’any 2020, poden ser robades en menys d’un segon. A l’espai desglossat d’aquest article podreu veure algunes de les principals recomanacions que els experts fan a l’hora de crear contrasenyes al més segures possible. Ens hi juguem molt, com evitar pagar un rescat per poder recuperar-ho tot.

  • 15 caràcters i combinacions. Per garantir-nos una contrasenya al més segura possible es recomana crear claus que tinguin fins a 15 caràcters i que incloguin lletres, números i símbols.
  • No aprofitar claus. Si algun cop heu sigut objectiu de pirates informàtics i us han robat una contrasenya, eviteu tornar-la a utilitzar en altres comptes, que podrien perillar.
  • Ús de gestors professionals. Una garantia per tenir contrasenyes segures és l’ús de gestors especialitzats. Aquestes solen anar encriptades i protegides i us serviran per accedir als vostres comptes sense problemes. La majoria són de pagament però us evitarà un disgust.
  • Altres eines. Google. Microsoft i Facebook, entre d’altres, utilitzen aplicacions mòbils per confirmar l’accés a algun dels seus serveis.
tracking