SEGRE

Els 'youtubers' se'n van a Andorra. I no, no ho fan per esquiar

No deveu saber qui és Rubén Doblas. Però sí que el deveu reconèixer com a ‘El Rubius’, El ‘youtuber’ més famós i ric d’espanya que se’n va a Andorra. Money, money.

Creat:

Actualitzat:

Un terratrèmol ha sacsejat el país veí d’Andorra. En aquest cas ha sigut d’un 10 en l’escala d’Influencers. El més conegut, El Rubius, ha anunciat que trasllada la seva residència a Andorra. No és per la seva passió per l’esquí o el Toblerone, si no per tributar el mínim possible. No ens hem d’estranyar gaire. Al llarg de la història ho han fet esportistes, cantants, presidents i tot tipus d’empreses i no han aixecat tanta polseguera.

Sí que ho ha fet El Rubius, per la seva gran popularitat i influència a internet i les xarxes, que han explotat aixecant tantes proclames de detractors com alguns pocs aplaudiments.

Però El Rubius no és el primer youtuber que marxa d’Espanya per pagar menys impostos. A Andorra compartirà residència amb Vegetta777, The Grefg, Lolito Fdez, WillyRex o Patry Jordan, entre altres.

Però per què a Andorra? El benefici principal és l’impost sobre l’IRPF, que al país dels Pirineus és del 10% per a les rendes altes, mentre a Espanya, el percentatge que haurien de pagar aquests nou-rics és del 46,5%. Els números parlen per si sols. Això sí, no val només tenir-hi residència. Per tenir accés a aquests beneficis, els youtubers han de viure 183 dies a l’any a Andorra.

Viure a Andorra suposa als ‘youtubers’ passar de tributar prop del 50% al 10%. Una ganga.

A aquestes altures, us deveu preguntar quant guanyen cada any aquests youtubers, per arribar a plantejar-se canviar de domicili a un país d’optimització fiscal. És la gran pregunta que sempre es tapa amb un vel d’opacitat. Tot i això, experts en anàlisi de la monetització a les plataformes on es guanyen la vida (YouTube, Twitch, Instagram), valoren la facturació d’El Rubius en uns quatre milions d’euros a l’any. La resta de youtubers, malgrat facturin menys, també tenen xifres molt altes. Alguns també arriben als sis zeros.

Experts en monetització xifren la facturació anual d’El Rubius en quatre milions d’euros

El canvi de residència no l’han vist amb els mateixos ulls tots els companys de sector. Ibai Llanos, un dels grans streamers del país, ho ha criticat, defensant el pagament d’impostos a Espanya per gaudir i garantir tots els serveis socials. Assegura que no li cal més per viure folgadament, i que tot el que pugui pagar en impostos, ho pagarà.

Ara veurem si aquestes estratègies fiscals els afecten en un futur proper, encara que tot sembla indicar que no.

El Rubius

El Rubius

tracking