SEGRE

#NoMoreMatildas, per posar en valor la dona científica

La feina de les científiques es valora menys i moltes vegades s’atribueix als seus companys. És l’efecte matilda, en honor a l’activista Matilda J. Gage

Nomorematildas

Nomorematildas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si ens pregunten quins científics coneixem, a tots ens venen a la ment noms com Einstein, Newton o Darwin. Si filem més prim, podem pensar en Ramón y Cajal o Marie Curie. L’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) es van preguntar què hauria passat si Einstein hagués nascut dona. Probablement, afirmen, el mèrit se l’hauria emportat algun company d’investigació o el seu marit. Per aquest motiu van proposar la campanya #NoMoreMatildas, en honor a Matilda Joslyn Gage, la primera activista que va denunciar aquests discriminació i la primera que va reivindicar les grans troballes de dones científiques.

La campanya té per objectius recuperar les figures de les grans dones científiques del llarg de la història, a fi que despertin una autèntica vocació científica a totes les nenes que, fins avui, han pensat que la ciència és cosa d’homes. Ho fan a través de contes protagonitzats per Matilda Einstein, Matilda Fleming i Matilda Schrödinger, que es poden descarregar de la pàgina web (veure enllaç).

Però existeix l’efecte Matilda en la nostra societat moderna? Per Joaquina Álvarez-Marrón, investigadora del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, encara avui els equips d’investigació compten amb nombroses dones que veuen que la seva feina es valora menys que els seus companys homes, o que els caps donen més suport als deixebles varons. “Al final, la feina d’aquestes dones contribueix a la carrera dels seus col·legues. A la inversa no sol passar”.

Per Carmen Fenoll, directora de l’AMIT, l’efecte Matilda es pot evitar amb informació. “Hem de conèixer les científiques del passat i del present, rescatar-les de l’oblit i seguir posant en marxa mesures per evitar la discriminació”, diu Fenoll. El reconeixement és un dels grans valors que proposa la campanya #NoMoreMatildas, que s’ha convertit en un gran èxit viral i en una font de coneixement gràcies a un web que explica, amb material curat i dirigit a tota la família, els grans descobriments de les dones científiques oblidades per la història. De Lynn Margulis, a Caroline Herschel. María Andresa Casamayor i Esther Lederberg. Ara, l’objectiu és que aquestes apareguin als llibres de text escolars.

tracking