SEGRE
30 anys formant els enginyers del futur

30 anys formant els enginyers del futurSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons el llibre d’actes de l’Escola Politècnica Superior, el 19 de novembre de l’any 1990 es feia la primera reunió de professorat de la llavors Escola Universitària d’Informàtica de Lleida (EUI), llavors integrada a la Universitat de Barcelona. Però no va ser fins al 19 de març de 1991 que es va celebrar la primera Junta d’Escola que constituïa oficialment l’escola. Aquesta va ser la llavor d’aquest projecte col·lectiu que ha donat lloc al centre que ha madurat i s’ha consolidat al llarg d’aquest període de trenta anys, fins a esdevenir l’Escola que és avui, referent dels estudis d’enginyeria i tecnològics del nostre entorn.

Una efemèride que l’Escola Politècnica Superior ha aprofitat per agrair i reconèixer el treball i l’esforç a totes les persones que han format part de la comunitat de l’escola, començant pels 1.200 alumnes actuals i als 3.203 titulats i titulades i al personal, des d’administració al docent i investigador. Un equip de personal reconegut internacionalment i que ofereix una alta qualitat docent, que fa que els estudis d’enginyeria hagin estat els més ben valorats de la Universitat de Lleida (UdL) al rànquing per àmbits de Times Higher Education (THE World University Rankings by subject 2021).

En aquests anys l’Escola Politècnica Superior ha liderat i ha estat un centre pioner a la Universitat de Lleida en aspectes com ara la implementació de la formació dual en els seus estudis, la implementació de dobles titulacions internacionals, l’inici d’estudis de grau de tres anys o l’obtenció de segells de qualitat internacionals, entre altres.

L'Escola pot presumir d'una alta inserció laboral, superior al 95% en molts estudis. Els estudiants trien on i quan treballar

També ha engegat titulacions pioneres a nivell estatal en el marc dels estudis universitaris d’àmbit públic, com el Grau en Enginyeria de l’Energia i Sostenibilitat o el Grau en Disseny Digital i Tecnologies Creatives.

Va ser també un dels centres implicats en l’operació quan la Universitat de Lleida va assumir la titularitat dels estudis d’enginyeria del Campus Universitari d’Igualada, fins aquell moment sota la titularitat de la UPC. Un fet que donava a l’EPS la possibilitat d’assumir estudis de grau i màster en aquesta localitat i ser un dels centres de la Universitat de Lleida amb dues seus diferenciades, ampliant així el ventall formatiu en l’àmbit de l’enginyeria.

Trenta anys de creixement

Aquests trenta anys han suposat un grapat de canvis, de creixement institucional continu que han transformat un petit centre d’estudis d’informàtica en el gran centre que és actualment, un entorn politècnic i superior on es poden cursar estudis de la branca informàtica, de l’àmbit de l’enginyeria industrial, de la branca de l’arquitectura tècnica i, recentment, estudis de disseny digital.

Lleida es pot sentir orgullosa de disposar d’un centre universitari d’aquestes característiques, que a més ha estat capaç d’adaptar-se als diferents escenaris amb què s’han anat trobant, i que ha anat configurant i adaptant la seva oferta formativa a les necessitats de la nostra societat, des de la crisi climàtica als nous sistemes de disseny i productivitat informàtica, i sempre fent èmfasi en la internacionalització dels seus estudis i la qualitat de la seva docència i recerca.

Una trajectòria que permet a l’EPS poder abordar els reptes que venen pels propers anys, com donar resposta a l’alta demanda de vocacions tecnològiques o incorporar més noies i dones en aquests sectors.

I les dones?

Malgrat que els percentatges de participació han anat en augment, passant d’un 13 a un 18% en pocs anys, l’accés de la dona als estudis científics i tecnològics encara és baix, per la qual cosa cal realitzar accions per generar aquest neguit científic femení. Així mateix, des de l’EPS es realitzen accions regularment, com la First Lego League, la Women TechMakers Lleida, el Girls in ICT Day, la Jornada de la UdL Per què no puc fer-ho?, la participació activa en l’impuls de les vocacions STEM amb diferents centres de secundària, l’organització del Mercat de Tecnologia de Lleida, d’Igualada i de l’Aran, o la participació en el Dia de la Ciència al Carrer.

Totes aquestes accions han d’ajudar a aconseguir redreçar aquesta situació. .

Hi ha molts factors que fan que les titulacions de l’Escola siguin especialment interessants i puguin atraure l’interès dels més joves, ja que molts dels reptes que tenim en l’actualitat com a societat s’hauran d’abordar i resoldre amb l’ajut de la tecnologia i els recursos amb què l’EPS dota els estudiants.

Alta inserció laboral

Tot i que l’índex d’inserció és molt alt, l’Escola Politècnica Superior segueix treballant amb l’entorn empresarial del territori per afavorir una transició eficient i satisfactòria de l’entorn acadèmic al professional. En aquest context es poden destacar accions com Speed Dating o l’EPS Company Corner, que faciliten la presa de contacte i intercanvi entre els estudiants i les empreses de l’entorn, o les diferents pràctiques tutelades, la formació dual o els doctorats industrials en què els estudiants es poden formar en el mateix entorn industrial.

Al llarg d’aquest curs 2020-21 l’EPS celebra els primers trenta anys de vida, una vida de la qual volen seguir fent-ne partícip tota la societat lleidatana i que ha contribuït a dibuixar i configurar el paisatge tecnològic i industrial actual del nostre territori. Una nova oportunitat per reivindicar la seva trajectòria i fer palès l’esperit que recull el lema de l’Escola Politècnica Superior: Inspiring the Future.

30 anys formant els enginyers del futur

30 anys formant els enginyers del futurSEGRE

30 anys formant els enginyers del futur

30 anys formant els enginyers del futurSEGRE

30 anys formant els enginyers del futur

30 anys formant els enginyers del futurSEGRE

tracking