SEGRE

Contaminem, navegant per internet i sense sortir de casa?

Enviar un correu, veure una pel·lícula o comprar online són accions quotidianes, però cada clic comporta un impacte ambiental, petit però massiu

Contaminem, navegant per internet i sense sortir de casa?

Contaminem, navegant per internet i sense sortir de casa?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“L’any passat vaig enviar uns 1.700 correus electrònics, amb un valor mitjà de 10 grams de carboni emès per cadascun. Així, vaig contaminar 17 quilos de diòxid de carboni només enviant correus des de casa.” Ho explica Juan Antonio Añel, codirector de la Càtedra d’Energia i sostenibilitat de la Universitat de Vigo.

A aquestes dades hi hem d’afegir la petjada ecològica d’altres aplicacions per internet i usos diaris, que tenen un impacte mediambiental a milers de quilòmetres de casa nostra, on es troben els grans centres de dades, estructures gegants que emmagatzemen tota la informació que es transmet a través de les xarxes. El seu manteniment suposa un consum d’aigua, terra, diòxid de carboni i electricitat que fins ara no havíem ni contemplat.

Es tracta d’una indústria contaminant més, que l’any 2013 produïa 830 milions de tones de diòxid de carboni i suposava el 2% de totes les emissions globals. Aquestes xifres es van duplicar a inicis del 2020, quan van assolir prop del 4% de les emissions globals. I va arribar la pandèmia a les nostres llars.

El teletreball, l’streaming i les videoconferències generen un augment constant de dades que es mouen d’un lloc a l’altre. Si en tot l’any 2003 s’havien generat 5.000 milions de gigabytes, aquesta xifra avui es genera en un sol dia.

Però quins usos deixen una petjada més gran? Segons Añel, un dels consums més importants corresponen a la transferència de dades, com veure pel·lícules en streaming i retransmetre en vídeo, tant en xarxes com en videotrucades. Només una hora de vídeo emet entre 150 i 1.000 grams de diòxid de carboni i requereix entre dos i dotze litres d’aigua i un ús de terra que equival a un iPad.

“L’ús global d’internet pot implicar fins a 2,6 bilions de litres d’aigua a l’any, que és la quantitat d’aigua per produir l’electricitat per fer funcionar els centres de dades”, assenyala Añel. 

I què podem fer per rebaixar la nostra petjada digital en el medi ambient? Segons els experts, reduir la qualitat dels serveis en streaming, apagar la càmera en videoconferències quan no sigui essencial, tancar pestanyes que no s’utilitzin, cancel·lar subscripcions de butlletins electrònics o, entre d’altres, eliminar les aplicacions que no utilitzem dels nostres dispositius. I molta consciència.

tracking