SEGRE
Excel·lència en recerca agrotecnològica

Excel·lència en recerca agrotecnològicaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agrotecnio és, juntament amb l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), amb seu a Solsona, un dels tres centres amb l’exigent segell CERCA (Centres de Recerca de Catalunya) que tenen seu a la demarcació de Lleida.

Sempre en estreta col·laboració amb el Campus de l’ETSEA, Agrotecnio és un centre reconegut per la seva excel·lència en recerca agroalimentària. Genera innovacions científiques en disciplines tan diverses com l’agronomia, la biotecnologia vegetal, la química, la genètica animal o les noves tecnologies per al processament dels aliments.

Dels quinze grups de recerca que formen Agrotecnio, 14 pertanyen a la UdL i un està associat a la Universitat de Barcelona. S’organitzen en tres grans àrees, Cultius i Medi Ambient, Ciència Animal i Aliments, amb l’objectiu comú de fer cadenes agroalimentàries més eficients, modernes i sostenibles, i aportant els seus coneixements a l’ecosistema empresarial.

Arrels fondes, branques frondoses

Agrotecnio sorgeix l’any 2006 sota el nom de Fundació UdL-IRTA, recollint aliances en innovació i recerca entre membres de totes dues institucions, que s’havien iniciat en les últimes dècades del segle passat amb la creació del Centre UPC-IRTA. L’any 2013 es van establir les bases perquè Agrotecnio fos gestionat amb major estructura i autonomia, i va passar a formar part de la institució CERCA.

Des de llavors, i supervisat per un Consell Assessor Científic internacional que vetlla pel nivell d’excel·lència, ha generat més de 1.300 publicacions científiques, algunes en revistes de tant prestigi com Nature, Science o Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). A l’actualitat s’hi desenvolupen més de 45 projectes i 80 contractes amb empreses agroalimentàries catalanes, de la resta de l’Estat i internacionals.

Ciència per a l’agroalimentació i el medi ambient

Massa sovint, els centres de recerca actuen en àrees concretes del coneixement. Agrotecnio engloba tres àrees de recerca diverses amb una visió integral del sistema agroalimentari. Per exemple, la recerca en cereals abraça des de l’obtenció de noves eines de genòmica de precisió, fins a l’estudi del seu comportament fisiològic en camp, les tècniques avançades de cultiu, el seu ús en alimentació animal i humana i els riscos biològics que puguin afectar la seva seguretat.

“Això ens permet tenir una visió alhora ampla i molt precisa de tot el que succeeix a la cadena agroalimentària, a fi d’aportar solucions específiques per a millorar-la”, expressa Ignacio Romagosa, director d’Agrotecnio.

Els projectes de recerca del centre segueixen l’estratègia europea Farm2Fork, així com el Pacte Verd Europeu per lluitar contra el canvi climàtic, els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 i l’acord per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050. Exemple d’això són els projectes relacionats amb l’agricultura de conservació, la reducció de l’ús de fitosanitaris, la producció sostenible d’aliments o l’augment del cultiu i la ramaderia orgànica.

En el seu àmbit de treball, Agrotecnio vol aportar solucions reals als empresaris agrícoles i ramaders, i a les empreses alimentàries, que busquen adaptar-se a aquestes regulacions i adoptar l’R+D+I a les seves estructures. Segons dades de l’empresa pública Prodeca, el sector agroalimentari, amb 38.205 M€, suposa el 16,28% del PIB català. És el primer sector de l’economia catalana, essencial a les comarques lleidatanes, i un dels més dinàmics en exportació. .

També hi té una importància destacada el medi ambient. Com a mostra d’això, la Unitat Mixta de Recerca entre Agrotecnio i el CTFC aborda la desforestació, els incendis o la relació entre el maneig forestal i el canvi climàtic.

Atracció del millor talent internacional

En els grups de recerca es crea un espai intergeneracional on conviuen 86 investigadors sènior que solen ser docents de la UdL, la UB i ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) amb 18 investigadors postdoctorals i 79 estudiants de doctorat que estan començant les seves carreres científiques. Així mateix i per consolidar el talent atret, el centre participa en convocatòries públiques com Ramón y Cajal, Juan de la Cierva o Beatriu de Pinós, que permeten als investigadors ampliar les seves carreres científiques a Lleida.

“Actualment, el 45 per cent de la plantilla d’Agrotecnio són dones i, amb investigadors de vint països, l’idioma de treball de centre és l’anglès”, comenta el director. La qualitat de la recerca desenvolupada permet que Agrotecnio reuneixi 11 dels investigadors líders del món en les seves disciplines, d’acord amb un estudi recent publicat per la Universitat de Stanford.

Tot això sumat al prestigi del campus de la UdL, que segons el Rànquing CYD 2021 de la Fundació CYD (Conocimiento y Desarrollo) és líder en agricultura entre les universitats espanyoles, cosa que aporta talent jove i ben format per dedicar-se a la ciència.

tracking