SEGRE

Dades al núvol de la forma més segura amb SEMIC

Jordi Solé és director tècnic de SEMIC. També és Aruba Ambassador. Parlem amb ell del model d’emmagatzematge al núvol, cada cop més present i necessari per a les empreses.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jordi, comencem pel principi. Què és l’emmagatzematge al núvol? És un sistema on podem guardar les nostres dades en grans servidors que hi ha repartits per tot el món. És l’evolució d’on guardem les dades, fer còpies de seguretat i assegurar-se la contingència en cas de problemes, ja sigui en atacs informàtics com en desastres que puguem tenir a la nostra empresa.

I és així de fàcil? Hi ha un cert desconeixement del que significa emmagatzemar dades al núvol. A vegades podem pensar que contractant un servei de dades al núvol ja podem dormir tranquils, i no és així. Hi ha moltes més capes de seguretat i condicionants que s’han tenir en compte quan es demana aquest servei.

Per exemple...? De data centers i serveis al núvol n’hi ha de molts tipus i amb diferents condicions. Hem de tenir clares algunes coses, com saber si les dades estan replicades en altres data centers, saber quins sistemes d’electricitat o balanços tenen. El cost del servei al núvol és proporcional a la infraestructura a mantenir. No és un acte de fe, sinó que hi ha moltes condicions que hem de requerir.

On es troben els servidors de serveis al núvol? Les grans companyies com Amazon o Microsoft tenen data centers i infraestructures per tot el món. A Espanya, Amazon està invertint en una gran planta a Saragossa-Osca, i Microsoft n’obrirà una altra en breu. Això és important per la contingència ja que, per exemple, si tenim dades a Irlanda és important poder-les tenir replicades a Espanya, afegint-hi capes de seguretat.

Hi ha empreses que tenen els seus propis data centers? Sí, una mateixa empresa es pot gestionar els seus propis servidors, però és un sector tan especialitzat que les empreses no solen tenir personal prou capacitat per seguir totes les novetats que arriben cada dia.

Com actueu? El primer que fem és fer un pla de còpia de les dades al núvol, un pla de contingència inicial. Després definim la distància temporal en què fem les còpies de seguretat, a fi de tenir accés al més immediat possible a les dades en cas de qualsevol problema. I després hi ha les capes de seguretat. Al final es tracta de fins on volen arribar les empreses. I depenent de cada empresa oferim una solució o una altra, sempre de forma personalitzada.

Tenir les dades al núvol ha facilitat el teletreball? Sens dubte. L’increment va ser tan gran que un dels data centers més importants del nord d’Europa va arribar al límit de la capacitat. La pandèmia va portar a un creixement de dades al núvol, un canvi de filosofia. És que ho facilita tot!

Quina importància hi tindrà el 5G? Ja hi treballem amb els departaments de xarxes. Veiem que aquesta xarxa ens permetrà accedir a dades al núvol de forma instantània.

Ets Aruba Ambassador. Què és? Al món som 100 ambaixadors d’aquest fabricant de xarxes i de seguretat, que premien les persones referents dins d’aquest entorn. Ens permet tenir contacte directe amb responsables tècnics i amb projectes confidencials que veuran la llum els dos propers anys.

dades al núvol de la forma més segura

dades al núvol de la forma més seguraSEGRE

tracking