SEGRE

Positius i contactes estrets. Què hem de fer?

Positius i contactes estrets. Què hem de fer?

Positius i contactes estrets. Què hem de fer?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les xifres oficials de transmissió de la Covid segueixen creixent de forma vertiginosa, i podrien igualar (al moment d’escriure aquest article) i superar totes les onades prèvies. Afortunadament, les bones xifres de vacunació fan que les hospitalitzacions i morts siguin, de moment, menys greus que mesos enrere. Però això no implica que no es col·lapsi el sistema sanitari, ja que els contagis desborden la capacitat de resposta dels centres d’atenció primària. Però com hem d’actuar en cada un dels casos en què podem contagiar-nos de la Covid? Vegem-ho cas a cas.

Tinc símptomes compatibles. Febre, tos, dificultat per respirar, cansament o mal de cap. Si és el seu cas i està vacunat, ha d’actuar com si fos un positiu, fent aïllament fins a descartar la Covid amb una prova de diagnòstic, normalment a través d’una PCR o un test d’antígens.

El test d’antígens ha donat positiu. Si és el seu cas ha d’iniciar l’aïllament, utilitzar mascareta FFP2 i contactar amb el centre de salut per fer-li una PCR. L’aïllament ha de durar 10 dies. I ha d’oblidar-se de les falses idees que els vacunats, els que han passat la Covid o els nens no contagien. En aquest cas és molt probable que els seus convivents també s’hagin contagiat, i hauria d’avisar totes les persones amb les quals ha estat en contacte estret.

Soc contacte estret d’un positiu. Fins i tot si s’ha contagiat, les proves diagnòstiques, incloses les PCR, no li donaran resultats fins als 3 o 5 dies del contacte amb la persona que us ha contagiat. Tant si està vacunat com si no, s’ha d’aïllar i demanar una PCR.

No soc contacte ni tinc símptomes. És l’escenari ideal. En aquest cas hauria de reduir el risc davant una situació actual de contagi tan elevada. I no confiar-se. 

Ni la Covid s’ha convertit en un refredat ni els vacunats o els que ja han passat la malaltia no poden contagiar-se o contagiar. Són temps de festes, però també moments de reduir les trobades. Si pot evitar contactes, faci-ho. I si no pot, millor fer-ho a l’aire lliure.

tracking