SEGRE

El cor de Softcatalà es troba a la Universitat de Lleida

La plataforma Softcatalà té, des de fa vint anys, una estreta relació amb Lleida que seguirà molts anys més. Coneixem molt l’eina, però en coneixem la història?

El cor de Softcatalà es troba a la Universitat de Lleida

El cor de Softcatalà es troba a la Universitat de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segurament l’afirmació que tot internauta català hagi passat algun cop a la seva vida per Softcatalà, la plataforma d’internet que vol fomentar la llengua catalana entre l’univers digital, és més que certa. És molt probable que conegueu aquesta eina i l’hàgiu consultat en més d’una ocasió. El que potser no és tan coneguda és la seva vinculació amb Lleida, una relació que no és ni puntual ni de poca importància, i és que el cor d’aquesta plataforma, allò que la fa bategar; es troba a Lleida, més concretament als servidors de la Universitat de Lleida. Sí, exacte, el servidor principal de Softcatalà és a Lleida.

Es tracta d’una relació que fa vint anys que dura, des de pocs anys després dels inicis de Softcatalà, l’any 1998. Per a Jordi Mas, un dels seus responsables, la Universitat de Lleida “va ser la que més fàcil els ho va posar després de parlar amb un grapat d’universitats catalanes. Estem molt contents de treballar a Lleida i amb la seva Universitat”. Es tracta d’una relació estreta que seguirà almenys quatre anys més, ja que la Universitat de Lleida i Softcatalà han signat aquest divendres el nou conveni de col·laboració.

Contribució a l'ús del català

Al llarg d’aquests anys de vida, Softcatalà ha contribuït a la normalització del català en l’entorn digital amb eines tan utilitzades com el corrector de català, que el passat 2021 va rebre 34 milions de visites. El traductor en diversos idiomes al català va ser la segona eina més consultada de l’any, amb 18 milions de visites, i el diccionari de sinònims, que enguany s’ha renovat de cap a peus, en va rebre 13. En total, 80 milions de visites durant l’any passat. Una altra de les tasques dels seus col·laboradors ha sigut la de traduir i oferir paquets d’ofimàtica i de programari lliure i, amb l’eina Catalanitzador, han aconseguit que desenes de milers de sistemes operatius Windows i Mac d’arreu del món parlin plenament en català. Actualment Softcatalà treballa en un programa de traducció al català que utilitza xarxes neuronals i intel·ligència artificial, i segueix ampliant la base de dades del projecte Common Voice de Mozilla, que ja compta amb prop de 1.000 hores de veu enregistrades, i que vol desenvolupar un motor de reconeixement de la parla en català. Tot això, passat, present i futur de l’internet català, seguirà passant per casa nostra, per Lleida.

tracking