SEGRE

Esofitec: Un ERP per jugar amb avantatge

Victor Bernués és responsable de la Unitat de negoci ERP de la lleidatana Esofitec. Amb ell parlem de la importància de poder controlar tot el que passa a la nostra empresa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Víctor, en aquests casos de conceptes concrets sempre comencem pel principi. Què és un ERP?

Un ERP (Enterprise Resource Planning) és un software de gestió integral per a l’empresa que el que vol és que unificar tots els processos perquè tots els departaments es puguin beneficiar d’aquesta centralitat de la informació, que tinguin accés a les dades més rellevants.

A Esofitec treballeu amb el programa a3ERP i a3innuva|ERP. Què son?

Els dos són software de gestió per a l’empresa, fabricats per Wolters Kluwer. a3ERP és la solució que ofereix una visió 360º del negoci a les PIMES, ja que unifica les diferents àrees de l’empresa com comptabilitat, facturació o gestió de clients, i permet un control i traçabilitat de tots els processos productius i administratius automatitzant tasques. a3innuva|ERP és un software de gestió per facturació i comptabilitat, però és totalment online des d’un entorn web. Al ser una aplicació al núvol pots accedir-hi des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.

Quin valor li aporta a una empresa tenir un ERP?

Avui les empreses i els negocis canvien molt ràpidament, de manera que si una empresa no té un ERP està en clar desavantatge amb els competidors que sí que en tinguin. Un ERP et dona una visió de tota l’empresa i et permet avançar-te als problemes o als creixements quan comencen a despuntar. 

Suposo que això és això que anomeneu 360 graus.

Parlem de 360 graus quan tots els departaments tenen accés a les dades, a la informació que ha elaborat un altre departament de l’empresa, de manera que es pot explotar d’una forma molt més àgil. Es tracta de tenir dades per poder prendre decisions amb tota la informació possible.

Un software ERP ens permet tenir una visió clara de tot el que passa a l’empresa, i, per tant, podem prendre decisions més encertades

Un ERP permet automatitzar tasques?

Un dels vessants o característiques dels ERP és la de poder automatitzar tasques repetitives, la mecanització de les dades. Creiem que tot allò que pugui ser automatitzable ho hem de poder automatitzar, i que la gent encarregada de processos feixucs i repetitius es dediquin a feines de planificació i gestió.

Posem exemples reals.

Et diré que un dels primers clients que vam tenir a Esofitec va passar de 3 usuaris de l’ERP a 30, i que ara factura molts milions d’euros. Durant tot aquest camí l’hem acompanyat en el seu creixement. Dels més recents tenim una empresa que va començar a treballar durant la pandèmia i en el món del comerç electrònic, i que en poc temps ha passat a facturar sis milions d’euros.

Com hem d’imaginar-nos un ERP?

Crec que una comparació molt bona és aquella imatge que tenim dels boxes de Fórmula 1, en què enginyers es passen tota la carrera mirant unes pantalles plenes de dades i informació, i en base amb aquesta informació poden prendre les millors decisions al moment exacte per guanyar la cursa. Això és un ERP!

I a l’empresa què li facilita?

Primer ha d’analitzar quins són els seus punts clau, què pot optimitzar i com els pot ajudar la implementació d’un ERP, des de la gestió bancària automàtica a la producció i la gestió d’estocs. I la gestió del temps. Sí, al final tot gira en millorar costos i beneficis.

Coneixeu casos en positiu i en negatiu?

Darrerament ens hem trobat amb un cas concret: Dues empreses amb facturacions similars, una de les quals ha fet una forta inversió en tecnologia i l’altra que ha volgut mantenir la seva estructura. Avui, amb una facturació similar, una ja ho fa tot amb tres persones i l’altra manté l’estructura de sis o set persones original. Això és l’optimització de costos.

Fem una mica de promoció, Víctor. Per què una empresa hauria de confiar en l’ERP d’Esofitec?

Perquè portem més de trenta anys treballant en aquests programes, tenim una gran experiència i un equip de consultors molt bo. I som partners de Wolters Kluwer, una de les principals companyies de desenvolupament de software per a la gestió més importants del planeta!

Quant tardeu a fer la implantació del programa?

Depèn de molts factors, com els requisits o el perfil del client. Un software senzill el podem instal·lar en dues setmanes, però els que tinguin requeriments de logística o estoc poden tardar des d’un a tres mesos d’implementació.

I on s’emmagatzemen les dades?

Amb l’ERP a3ERP nosaltres aconsellem una configuració pròpia, que pot ser en servidors de la mateixa empresa, o en servidors cloud que els podem proporcionar nosaltres mateixos.

I llavors?

Hi ha consultoria, servei al client, servei tècnic i formació a tot l’equip per treure tot el suc al programa. Les empreses s’hi impliquen i saben que el programa ERP els facilitarà molt les coses, i per això entenen que hi ha d’haver un bon traspàs de dades i que tot el que sigui de nou s’entengui.

És modulable, l’ a3ERP?

Sí, cobreix tots els casos de les empreses, però també s’hi poden afegir mòduls de tercers, ja sigui per millorar la gestió o afegir-hi capes de personalització. En aquest sentit, nosaltres a Esofitec també desenvolupem aplicacions per a l’ERP, sobretot en línies eCommerce. Tenim connectors amb Shopify, Woo Commerce o Amazon, i ho posem al servei dels nostres clients. I també hem desenvolupat l’S360, que permet a les empreses de serveis i que gestionen projectes poder integrar els informes de treball. Aquest software es troba en fase de consolidació.

Quin tipus d’empreses hi teniu, actualment?

Hi ha dos perfils molt clars. Un és el client, normalment més petit, que gestiona la seva comptabilitat i treballa en el món de l’assessoria. Després tenim un client de perfil gran més gran, empreses que gestionen logística, estocs i món de comerç electrònic, que a més ja tenen referències d’Esofitec. Aquestes empreses solen tenir facturacions que ja són importants, a partir de tres milions d’euros anuals.

Parlant de diners. Quan costa implementar el vostre ERP?

Com que hi ha tants perfils concrets d’empreses, hi ha software de gestió d’empresa a partir de 9 euros al mes, uns 100 euros l’any. Amb les empreses grans amb grans implementacions i amb moltes línies de negocis podem anar a costos de fins a cinc xifres. Però la realitat és que tenim solucions per a tot tipus de negocis.

I estan contents, els clients?

Tenim molt bon retorn. Les enquestes postvenda ens indiquen que més del 90% dels clients ens recomanarien. I per això estem molt contents. Seguim treballant per garantir l’excel·lència.

Victor Bernués és responsable de la Unitat de negoci ERP de la lleidatana Esofitec

Victor Bernués és responsable de la Unitat de negoci ERP de la lleidatana EsofitecSEGRE

tracking