SEGRE

Eurecat al MWC: Tecnologia amb sentit social

El centre tecnològic Eurecat ha tornat a ser present en l'edició 2023 del Mobile World Congress, en què ha evidenciat la capacitat i l'experiència a integrar el coneixement en múltiples tecnologies

Eurecat al MWC: Tecnologia amb sentit social

Eurecat al MWC: Tecnologia amb sentit socialSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant el Mobile van destacar les seves innovacions altament tecnològiques que conjuguen la transformació digital, l’analítica de dades, la intel·ligència artificial aplicada, la robòtica, la microelectrònica, la biosensòrica, l’internet de les coses i la impressió funcional al sector de la salut. Tant visitants com companyies del MWC van poder comprovar l’impacte de solucions punteres desenvolupades amb la participació de l’equip d’Eurecat a Lleida. Entre aquestes, van destacar un prototip de blíster intel·ligent de medicaments; un robot assistencial; un dispositiu intel·ligent per al seguiment del tractament de la síndrome d’apnea obstructiva del son; un projecte capdavanter que avança cap a l’hospital intel·ligent del futur i un sistema de recomanació basat en intel·ligència artificial amb un exemple d’app per fomentar hàbits de vida saludable personalitzats. Eurecat també va aportar un demostrador de so 3D amb una cançó d’Izal, on els visitants van viure una experiència immersiva com si estiguessin a l’escenari.

‘NHoA’: un nou robot intel·ligent per mitigar la soledat de la gent gran

El projecte NHoA desenvolupa un robot d’assistència socialment intel·ligent que té com a objectiu ajudar les persones grans a viure de forma independent a casa, mitigar la seva soledat i aïllament, contribuir a mantenir els seus hàbits saludables i ajudar-les a interactuar amb la comunitat. NHoA, de l’anglès Never Home Alone, s’emmarca en el camp de la robòtica assistencial a través d’una solució que pot interaccionar de forma intel·ligent per construir una relació afectiva amb l’usuari, que previngui el deteriorament i contribueixi a incrementar la qualitat i la independència de la vida del pacient. El robot fomenta la interacció de la gent gran amb la xarxa terapèutica, afavoreix la seva interacció amb la família i les cuidadores, ofereix companyia en les activitats quotidianes, detecta l’avorriment o el deteriorament físic o cognitiu i proposa les intervencions adequades. També monitora la salut i l’estimulació cognitiva i física per mantenir i millorar hàbits de vida saludables mitjançant recordatoris dels medicaments i d’una dieta sana, la detecció precoç del deteriorament, així com proposar jocs de memòria i exercicis físics, entre d’altres. El consorci del projecte NHoA reuneix socis amb experiència en l’atenció a la gent gran, juntament amb científics implicats en robòtica i empreses en l’àmbit de la robòtica per a l’atenció social i mèdica.

Un blíster intel·ligent que registra i controla la ingesta de pastilles

L’objectiu de SigueMed és contribuir a incrementar l’adherència al tractament dels pacients crònics en casos amb pacients polimedicats crònics. És un problema, la no adherència als tractaments, que suposa només a Europa unes 200.000 defuncions prematures a l’any. SigueMed és un blíster intel·ligent desenvolupat amb l’empresa inFARMA’t que permet registrar si es produeix la ingesta de pastilles, i que envia alertes en cas d’incompliment de la pauta. Integra circuits electrònics impresos amb tintes funcionals i connectivitat Bluetooth, cosa que permet que avisi el pacient per recordar-li l’horari d’ingesta de pastilles, ho registri i generi alertes a les persones responsables. El blíster intel·ligent permet, a més, construir un perfil d’adherència del pacient i promoure el compliment terapèutic.

L’hospital del futur: intel·ligent i amb robòtica i dades

Eurecat va presentar al MWC un model d’atenció hospitalària que combina intel·ligència artificial, robòtica social i integració de dades de darrera generació per optimitzar els processos hospitalaris i millorar la qualitat de l’atenció al pacient. Desenvolupada al consorci europeu AICCELERATE, la innovació amplia les solucions digitals compatibles amb intel·ligència artificial per a diferents casos d’ús hospitalari, adreçades a millorar l’atenció al pacient, la gestió dels hospitals i a donar resposta als reptes del sistema sanitari en aspectes com les cures intensives, les urgències, els quiròfans o l’atenció domiciliària. També ofereix múltiples funcions que van des de la millora del seguiment dels pacients o la logística de medicaments fins a l’optimització dels fluxos de treball quirúrgics, entre d’altres. AICCELERATE estableix un model que contempla l’intercanvi de dades, la integració, la privadesa i l’ètica per garantir una millor adopció de la intel·ligència artificial a l’atenció sanitària.

Bessons digitals per millorar la gestió dels hospitals

Les operacions i els processos dels hospitals es visualitzaran mitjançant Digital Twins (bessons digitals) que, juntament amb els models d’IA basats en dades, ajudaran a millorar la presa de decisions en la gestió d’hospitals i sistemes de salut, així com a incorporar nous serveis i processos i incrementar la qualitat de l’atenció mèdica. La implementació de bessons digitals es desplegarà per una banda en la gestió de fluxos hospitalaris i la predicció d’esdeveniments adversos per a pacients cardíacs i, de l’altra, en l’optimització dels processos assistencials de pacients crònics i pal·liatius pediàtrics neurooncològics. El consorci AICCELERATE, coordinat per l’Hospital Universitari de Hèlsinki, el formen 16 socis de 8 països europeus diferents.

Un nou dispositiu intel·ligent per a la síndrome d’apnea obstructiva del son que millora el tractament amb l’ús de biosensors

L’empresa Giromed Institute ha desenvolupat amb Eurecat un dispositiu per al seguiment del tractament de la síndrome d’apnea obstructiva del son, que monitora i recull dades del pacient per avaluar l’evolució d’aquesta síndrome que, a nivell mundial, afecta el 8% dels majors de 40 anys. A Espanya afecta entre 5 i 7 milions de persones. La solució per a l’avenç de la mandíbula inferior desenvolupat per tractar la síndrome d’apnea obstructiva del son, anomenat iDAM Sleep Sapphire, és cobrir tota la cadena de valor, des del diagnòstic fins al tractament per assegurar l’adherència, el compliment i el seguiment del tractament. iDAM Sleep Sapphire monitora en un únic dispositiu la freqüència cardíaca, el nivell de saturació d’oxigen i la posició i els moviments dels pacients mentre dormen i genera alertes, tant per al pacient com per al doctor. El conjunt de dades biomètriques obtingudes en temps real dels pacients serà la base d’una eina analítica que en el futur també podrà ser útil per al diagnòstic i la prevenció de patologies cardiovasculars o ictus, entre d’altres.

Eurecat al MWC: Tecnologia amb sentit social

Eurecat al MWC: Tecnologia amb sentit socialSEGRE

tracking