SEGRE

BOOMERISME IL·LUSTRAT

Boomerisme Il·lustrat: BannerMania, el primer Photoshop que vam tocar

Repassem el programa perfecte de disseny gràfic que va ensenyar a tota una generació. Nostàlgia.

BannerMania, el primer Photoshop que vam tocar

BannerMania, el primer Photoshop que vam tocarSEGRE

Creat:

Actualitzat:

Benvinguts a una nova secció de Vint-i-dos en la qual parlarem de la tecnologia retro, la vintage, la que ens va fer feliços durant una bona temporada, aquella que va servir perquè diverses generacions es convertissin en les més preparades de la història, ofimàticament parlant, passant hores i hores davant dels seus ordinadors.

Comencem avui per un clàssic dels clàssics: BannerMania. Segurament per a molts usuaris de PC i MAC va ser la seva incursió en el món del disseny gràfic, la primera versió, la prèvia de la prèvia de la prèvia de la prèvia de l’actual Photoshop. L’objectiu del programa era el de crear el cartell publicitari perfecte –perfecte per al 1989, clar– aprofitant totes les possibilitats del programa, com els textos i les desenes de tipografies, les ombres, els elements gràfics i les modificacions de mida i proporció que creguéssim pertinents. El resultat es podia imprimir a casa utilitzant des d’un paper en format DIN-A4 fins a una combinació de centenars de fulles –no coneixem ningú que ho hagués provat mai a tan gran escala–, de manera que es podien crear cartells de gran format, perfectament vàlids per temes comercials. Si no eren per caire comercial servirien per traure l’artista que tots portem a dins, i que ens van ajudar a entendre les lleis del disseny: marges, pesos i la llarga cua del coneixement que hem adquirit.

BannerMania va aparèixer el 1989 –fa 34 anys, sí– de la mà de Christopher Schardt i Dane Bigham, i sota la marca Brøderbund Software, responsable de distribuir jocs com Galactic Empire o Prince of Persia, els quals potser apareixen un dia en aquesta secció de nostàlgia pura.

Com diu un usuari en un fòrum, “BannerMania va servir per popularitzar la informàtica domèstica, juntament amb els jocs i els editors de text de l’època”, comentari que aplaudim, com el que diu que “els seus resultats tenien més bona qualitat que alguns cartells actuals de reggaeton”. Forts aplaudiments.

Actualment la IA, la millora de rendiment i l’evolució del disseny fa que existeixin desenes de plataformes que fan el que feia BannerMania mil vegades millor. Això sí, en un aspecte els nous programes no poden competir amb BannerMania, i és que aquest cabia en un disc de 3½. Booooom. I que costava 35 euros en l’era en què el pagament per subscripció només funcionava per veure el Canal+. Amb els anys BannerMania va anar perdent frescor i va donar pas, en un exemple perfecte de darwinisme digital, a contemporanis com WordArt o Photoshop, que ens seguirien formant. I va anar desapareixent del nostre ideari.

Per cert, obrim consultori. Si voleu que parlem d’aquell programa vintage que tant vau estimar o jugar, només cal que ens ho demaneu! Envieu-nos un fax!

tracking