SEGRE

TECNOLOGIA POLÈMICA

FaceApp, una moda amb perills

L’aplicació que envelleix la gent inclou uns termes d’ús abusius i deixa l’usuari desprotegit, segons assenyalen els experts || Emmagatzema les dades en països amb una legislació més “tova”

Més de 100 milions de persones utilitzen aquesta aplicació arreu del món que, a més d’envellir, també ‘rejoveneix’ els usuaris.

Més de 100 milions de persones utilitzen aquesta aplicació arreu del món que, a més d’envellir, també ‘rejoveneix’ els usuaris.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La popular FaceApp, una aplicació que permet a l’usuari, entre moltes altres coses, simular com envellirà, és especialment perillosa perquè es presenta amb una aparença de legalitat i perquè escapa als estrictes controls de protecció de dades que imposa la UE i la legislació espanyola. L’aplicació, desenvolupada per un programador rus, inclou uns termes d’ús completament “abusius” que condueixen l’usuari a la més “absoluta desprotecció”, ja que no pot ni demanar l’accés a les dades que ja té la companyia ni sol·licitar que les cancel·lin, segons va explicar ahir el director tècnic per a Espanya i Portugal de la multinacional especialitzada en ciberseguretat Check Point, Eusebio Nieva.

L’usuari queda així indefens davant de drets cada vegada més estesos als països més desenvolupats, com el “dret a l’oblit”, el dret a la intimitat i la seguretat que les dades personals no se cediran a tercers. FaceApp ja suma més de cent milions de descàrregues a tot el món aquesta última setmana, i entre els que ja se l’han baixat figuren nombrosos famosos que han compartit aquestes imatges “envellides” a les xarxes socials. Encara que aquesta “funció” és la més utilitzada, aquesta eina també ofereix simulacions perquè l’usuari comprovi com li escau un canvi en el color de cabells, una barba, un tatuatge, o fins un canvi de gènere.

L’aplicació no té cap apartat al qual l’usuari es pugui dirigir per esborrar les seues dades

En aquest sentit, Nieva va subratllar que els principals perills de l’aplicació són precisament els “termes i condicions d’ús”, que no estan disponibles a la mateixa aplicació sinó en una pàgina web i que ningú pràcticament no acostuma a llegir, i l’emmagatzemament de les imatges que es generen durant la seua utilització. Dades que podrien ser emmagatzemades fora del seu país de residència i no estar sotmeses a la legislació vigent de cada país.

Android permet gestionar els permisos que sol·liciten les aplicacions

Cada vegada que instal·lem i obrim una nova aplicació al nostre dispositiu mòbil, ens apareixen una sèrie de missatges de requeriment de permisos perquè aquestes puguin utilitzar diverses funcions del nostre telèfon, com per exemple el micròfon, la càmera o els contactes. En general, són permisos indispensables per al bon ús de les aplicacions, però en alguns casos aquestes solen demanar més dels que necessiten. Per exemple, seria lògic que una aplicació per editar fotografies demanés permisos per accedir als arxius multimèdia, però no als contactes. El sistema operatiu Android permet revocar tots els permisos que hàgim donat prèviament a les aplicacions.

Per fer-ho, l’usuari ha d’accedir al menú de Configuració del telèfon i clicar al llistat Aplicacions. Una vegada dins, ha de prémer els tres punts que apareixen a la part superior dreta de la pantalla i escollir l’opció Permisos de l’Aplicació. Aleshores apareix un llistat dels permisos disponibles al telèfon i des d’aquí es poden gestionar.

LA LLETRA PETITA Permisos Faceapp, desenvolupada per un programador rus, inclou uns termes i condicions d’ús que no poden llegir-se des de la mateixa aplicació i que sol·liciten multitud de permisos a l’usuari que se la instal·la. Drets Quan s’accepten els termes de l’aplicació, l’usuari queda desprotegit davant dels drets de l’oblit o a la intimitat que sí que recullen les lleis de protecció de dades de la Unió europea i espanya. Dades La informació que recull aquesta eina (sobretot imatges) pot emmagatzemar-se fora del país de residència de l’usuari que l’està utilitzant i així no estar sotmesa a la legislació vigent de cada estat.

Més de 100 milions de persones utilitzen aquesta aplicació arreu del món que, a més d’envellir, també ‘rejoveneix’ els usuaris.

Més de 100 milions de persones utilitzen aquesta aplicació arreu del món que, a més d’envellir, també ‘rejoveneix’ els usuaris.EFE

tracking