SEGRE

Els noms dels processadors

Ens volem canviar d’ordinador i, quan visitem la nostra botiga de referència, veiem que porten uns processadors amb noms molts estranys. Què són?

Què passa amb els microxips?

Què passa amb els microxips?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els números dels processadors no és un tema trivial

M’agrada aquest ordinador, que té un teclat il·luminat, una pantalla tàctil i sembla que prou memòria RAM. I el processador? No ho sé, però porta molts números i el noi de la botiga em diu que és suficient. Tant el teclat com la pantalla poden semblar elements importants, però davant del processador es converteixen en trivials. El processador no ho és. És el que ha de fer rendir tots els elements del nostre ordinador, des del teclat a la pantalla. Per tant, saber què signifiquen els números dels Intel o els AMD és un coneixement que ens permetrà poder distingir els ordinadors d’última generació i mesurar-ne la potència i rendiment en diferents etapes de les nostres feines diàries.

Els Intel, els dominants

Són els processadors dominants del mercat, els més potents i els més comuns. Fem l’experiment amb el que tenim en la imatge superior. Veiem que és un Intel Core i9 9900KS. Què signifiquen aquests números? El primer és Intel Core, que és la marca. El número i9 és la subcategoria. Els Intel es divideixen en i3, i5, i7 i i9, de menys a més gamma de potència. Després el número 9900KS, que hem de dividir. El primer 9 ens indica que és un processador de 9a generació, i els tres números següents són el model concret. I el KS? És un sufix que ens determina per què ha estat creat aquest processador. En aquest cas, KS significa que ha estat pensat per a jugadors. Al web d’Intel podem veure que aquest processador és de l’any 2018.

AMD, un etern aspirant cada cop més fort

Amb l’arribada dels processadors Ryzen, AMD va començar a competir cara a cara amb Intel, històric dominador d’aquest segment. Però anem al que ens interessa, els números. En aquest cas tenim un processador AMD Ryzen 5 3600. I què signifiquen? AMD és el fabricant i Ryzen és el tipus d’arquitectura del processador. El número que acompanya Ryzen és la categoria que té, que pot ser 3, 5 i 7. Després hi trobem la sèrie 3600. D’aquesta, el primer número es refereix a la generació del processador, el segon indica el rendiment i els dos següents, en aquest cas 00, indiquen el model. Com en el cas dels Intel, hi pot haver un sufix que ens indica la seva utilitat.

tracking