SEGRE
opinió

Medicina i Drets Humans.

Publicado por
PER DR. ANTONI ENCINAS I PIÑOL

Creado:

Actualizado:

El dia 10 de desembre de 1948, avui fa 75 anys, al Palau de Chaillot de París es promulgava la Declaració Universal dels Drets Humans. La medicina, com a una de les ciències humanistes per excel·lència, ha mantingut una relació complexa amb la moral i la religió de les diferents cultures humanes.

Com a ciència, la recerca del coneixement i la visió humanista, sovint ha xocat amb l’statu quo dels poders seculars i espirituals.

Des d’una òptica moral, la pràctica de la medicina no només implica la prestació de cures de salut, sinó que també està íntimament lligada als drets fonamentals de les persones. Aquesta interconnexió és evident en diversos àmbits, com l’accés als serveis de salut, la preservació de la privadesa del pacient, l’ètica en la recerca mèdica i la prohibició de la tortura o tractaments cruels.Respecte a l’accés, fins i tot els sistemes més mercantils (com els EUA) garanteixen l’assistència en casos de risc vital i qualsevol codi penal té un apartat dedicat als metges que ometessin l’auxili en cas d’emergència.

L’ètica en la recerca mèdica és una altra àrea crucial. Les investigacions amb éssers humans han de complir amb normes ètiques rigoroses per garantir la seguretat i el benestar dels participants, com per exemple la Declaració d’Hèlsinki i altres directrius ètiques que serveixen com a marc de referència.La prohibició de la tortura o tractaments cruels o degradants és un principi fonamental en la pràctica mèdica dels nostres temps.

Això implica que cap tractament mèdic ha de comportar dolor innecessari o maltractament. Aquest principi es fonamenta en la dignitat intrínseca de cada ésser humà i s’estén als àmbits de la recerca, la intimitat, la presa de decisions sobre el final de la vida i altres qüestions de caràcter ètic.

En el context de la meva especialitat, la medicina familiar i comunitària, és a la Conferència Internacional sobre l’Atenció Primària de salut d’Alma-Ata (Kazakhstan) de 1978 on es posa negre sobre blanc la necessitat d’una atenció sanitària primària accessible per a tothom, posant èmfasi en la igualtat i l’equitat en la prestació dels serveis de salut.

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking