SEGRE

2.0

Joan Roger Gonce: “Piulo la història dels moviments socials i les conquestes de la classe obrera”

Joan roger gonce“Piulo la història dels moviments socials i les conquestes de la classe obrera”

Jona Roger Gonce

Creado:

Actualizado:

El barceloní Joan Roger Gonce fa més de cinc anys que persevera amb un, dos, tres o quatre tuits diaris d’efemèrides clau en les lluites socials a nivell global. Doctorant d’història contemporània i de l’urbanisme a la UPC, manté viva la memòria col·lectiva a X (Twitter) a través del perfil @Joan_VdG.

 Com comença el projecte? Jo soc historiador i una de les realitats en què ens trobem els qui volem fer carrera acadèmica és la sensació de viure en una bombolla. És com si allò que estudiem només interessés als qui formem part del gremi. Trencar aquest distanciament amb la societat és el que em va motivar a utilitzar les xarxes socials per anar llençant càpsules d’història. 

Sobretot d’història antifeixista. Soc especialista en contemporània i vaig decidir focalitzar el perfil a recuperar episodis amb més caràcter social. Piulo la història dels moviments socials i les conquestes de la classe treballadora, així com denuncio la violència de les dretes i la repressió de l’estat. La intenció és ajudar a mantenir viva la memòria de les persones i les organitzacions que han lluitat històricament contra el feixisme i per construir una societat més justa i democràtica. 

D’un perfil d’aquesta naturalesa no es pot viure. Com s’organitza per poder piular cada dia? Els primers anys van ser més exigents perquè havia de buscar molta més informació. Tampoc són recerques historiogràfiques sinó càpsules amb dades bàsiques. Amb el temps he anat acumulant una bona base de dades i moltes es van retroalimentant. També vaig guardant tot allò ols per  que m’arriba o penso que és interessant. Al final, una efemèride es repeteix cada any el mateix dia. 

Molt vocacional. Estimo la feina d’historiador i alhora crec que ha de ser més accessible. 

Algun tuit concret es va convertir en un catalitzador del perfil? Del 2018 fins ara ha estat un creixement progressiu, encara que és cert que si et repiulen o et citen persones amb molts milers de seguidors et van donant petits impulsos per arribar a més gent. 

Sense que la informació sigui inèdita, hi ha una feina i no és just que ningú se la faci seua. Fa unes setmanes va denunciar un perfil anònim que el copiava vilment. Sí. Era algú que s’amaga rere un nom més pompós i que cada dia agafava el meu material o el d’un altre perfil que tuiteja efemèrides de la Guerra Civil i els traduïa literalment al castellà i els penjava. Un dia li vaig colar una dada falsa i després el vaig posar en evidència. Des d’aleshores no ha penjat res més. La veritat és que són anècdotes que no em treuen la son. 

Hi ha perfils com el seu però amb una mirada ultra? Potser sí, però no els conec. Tothom sap que Twitter (X) és un espai on les ideologies es retroalimenten. I jo tinc la sensació que des que Elon Musk va comprar la xarxa les bombolles s’han fet cada vegada més tancades. No he tingut mai trolls nazis increpant- me, però d’un temps ençà tinc la sensació que el feedback amb la resta d’usuaris és més estret. 

Piula cada dia, albira el final? Per ara no, malgrat que si mai me’n canso m’agradaria passar el relleu a algú altre perquè no es perdi

Titulars del dia

* camp requerit
Subscriu-te a la newsletter de SEGRE
tracking