SEGRE

PERFIL

Cristian Balcells: “Entre Lleida i Bielorússia existeixen moltes semblances”

El Cristian Balcells és un emprenedor que tot i no haver viscut a Lleida, hi està molt vinculat. Els pares hi van néixer i encara hi resideix part de la seva família. La coneix molt bé, hi ha passat llargues temporades i quan ve, hi té residència. Per això, no resulta estrany que quan va ser nomenat cònsol honorari de Bielorússia tingués molt clar que aquesta república de l’Europa oriental presentava unes grans similituds amb la Terra Ferma. Des de la seva posició ara treballa per estretir llaços i relacions que beneficiïn ambdós comunitats

Cristian Balcells: “Entre Lleida i Bielorússia existeixen moltes semblances”

Cristian Balcells: “Entre Lleida i Bielorússia existeixen moltes semblances”SEGRE

Publicado por

Creado:

Actualizado:

Amb una població de gairebé 10 milions de persones, Bielorússia té fronteres amb Rússia al nord-est i a l’est, amb Ucraïna al sud, amb Polònia a l’oest i amb Lituània i Letònia al nord-oest. La capital, Minsk, es troba situada al centre d’un país que acostuma a passar força desapercebut a Ponent, malgrat que en els darrers temps, els Jocs Europeus i algunes sèries, comencin a posar de moda aquesta república. El cònsol honorari a Catalunya, Cristian Balcells, amb orígens lleidatans, vol revertir aquest “desconeixement”. S’ha adonat que comercialment i turísticament es poden complementar força bé. Des del seu càrrec s’ha conjurat fer tot el possible per posar-ho en valor.

Cada dia un no es troba pel carrer gent amb el seu càrrec. Què és exactament un cònsol honorari?

Una persona que representa el país a la jurisdicció. Jo represento Bielorússia a Catalunya, però també existeixen cònsols honoraris de Catalunya i Aragó, de tot Espanya o de València, per exemple. És una representació focalitzada sobretot en temes econòmics, però no només. També es tracten visats, recollida de documentació o tramitació de papers, en el nostre cas en coordinació amb l’ambaixada de Madrid, perquè Bielorússia té ambaixada a Madrid.

Com accedeix al càrrec?

Personalment, a través d’una recomanació de l’ambaixador de Bielorússia a Espanya al ministre d’Exteriors de Bielorússia, que al seu torn va enviar una carta al ministre d’Exterior espanyol. Ser cònsol honorari és com ser diplomàtic, en el sentit que està emparat per la Convenció de Viena de 1963, amb funcions i immunitats reconegudes.

Per què Bielorússia?

Tinc un despatx d’advocats i economistes. Ens dediquem bàsicament a estrangeria, legal, inversions i fiscal. Tenim bastants clients bielorussos i un m’ho va proposar.

Existeixen similituds entre Bielorússia i Lleida?

Existeixen moltes semblances, entre altres coses perquè ambdós estan força enfocats a l’agricultura i a la vegada, són molt desconeguts. Hi ha sinergies, en el sentit que Lleida és un gran productor de fruita de pinyol i a Bielorússia no se’n fa per un tema climàtic, però sí que és un país potent en producció de maquinària agrícola.

Com ara quina?

Bielorússia produeix un tractor molt famós, que es diu Belarus. A Lleida n’hi ha, però pocs. El fa una de les empreses estatals més importants del país que també fabrica tot tipus de maquinària tècnica per llaurar, ensulfatar... tot allò relacionat amb el món industrial.

Acaben de signar un conveni per participar a la Fira de Sant Miquel.

Sí. És un conveni per intercanviar informació, estands, etc. entre la Fira de Sant Miquel i la Fira Internacional Belagro, que és molt important a Bielorússia, i similar a la de Lleida. A banda d’estands, informació i coneixements, potser també ens plantejarem alguna reunió bilateral.

Hi ha relacions entre Lleida i Bielorússia?

Algunes a nivell empresarial, però es pot millorar molt més i espero poder influir en aquest aspecte.

Vengui’m Bielorússia turísticament.

És un país verd, que s’ha desenvolupat molt els últims anys i amb una capital, Minsk, amb molts museus i que presenta una barreja fantàstica entre la cultura europea i la de l’est. A més, hi ha un vol diari des de Barcelona, i això sempre facilita molt les coses, a banda que no es requereix visat per estades de menys de 30 dies.

tracking