SEGRE
Publicado por

Creado:

Actualizado:

L’ofici de recader va nàixer de la necessitat que algú fes gestions, sobretot a ciutat, quan les infraestructures de comunicació estaven poc desenvolupades. S’ocupaven de tot, des de comprar loteria a cobrar el lloguer, portar roba a arreglar o papers per a determinats tràmits. L’evolució en els sistemes de transport va representar el salt del recader al missatger. D’un temps ençà, però, el recader ha recuperat un espai. Es tracta de les empreses que fan per tu allò que no tens temps o no tens ganes de fer. Amb un clic al mòbil, pots llogar algú que reculli la roba de la tintoreria, porti papers per a una subvenció, o al banc, o a cal notari, compri o bescanviï roba, atengui els serveis tècnics a casa o et faci la compra al súper. Per uns 25 €, per exemple, et porten el cotxe a la ITV. Aquests serveis de fornada recent representen també una oportunitat de treball per a persones que poden vendre el seu temps. Una altra feina amb possibilitats, també amb tradició llarga, és fer de negre, és a dir, que algú et llogui per fer el treball que hauria de fer ell. Fa uns anys, un programador informàtic va ser acomiadat perquè va subcontractar la seva feina a una consultora xinesa. El van enxampar perquè no quadraven alguns accessos externs al sistema informàtic i, al final, es va descobrir el pastís. Imagino que fer de negre per a un autònom és més estable que fer-ho per a un empleat, que sempre es pot quedar al carrer, com va passar amb el programador.

Els professionals dels recursos humans vaticinen que hi ha professions amb recorregut de futur que ara no tenim en compte. Pagès de proximitat n’és una. Com que cada vegada ens preocupa més què mengem i, a més, cerquem l’autenticitat, sembla que tindrà feina el pagès capaç de produir aliments de bona qualitat i facilitar-los al consumidor, sigui a les botigues o a través de les aplicacions que et faciliten la vida. Els gurus dels recursos humans afirmen també que veurem nàixer la necessitat de més professionals que necessitin un representant. Com que ja tothom té coll avall que les relacions laborals aniran més per la via de projectes concrets que per la banda del contracte indefinit, serà molt important triar i gestionar els projectes als quals valdrà la pena sumar-se o no, perquè els professionals d’una determinada disciplina també hauran d’elegir si un projecte els fa créixer o els fa perdre el temps.

Un altre ofici que està en expansió és el de barber. Vés a saber si algú ja ho havia dit, el cert és que amb la moda hipster i la tendència de tothom a arreglar-se, cada vegada es veuen més barberies que es dediquen principalment a això, a arreglar barbes. Finalment, un esment especial als artesans del llibre. Amb internet i els llibres digitals, ha quedat un espai a ocupar per professionals que tractin el llibre físic com una obra d’art i no com a pasta de paper. Qui ho havia de dir!

tracking