SEGRE

Posant guapos els gegants de Lleida

Un equip de la perruqueria Mata Campaña ha pentinat els gegants de la ciutat, que necessitaven una posada a punt després de la pandèmia

Publicado por

Creado:

Actualizado:

El grup actual de gegants de la ciutat de Lleida el formen cinc parelles i uns gegantons. Aquest seguici es va constituir l’any 1840. Han passat 182 anys i en aquest temps han anat tenint diverses intervencions més o menys intenses, però el que està clar és que els nostres gegants han de lluir al millor possible a les festes, especialment durant les dedicades al patró de la ciutat, Sant Anastasi. Per aquest abans de les festes de maig un equip de tres perruqueres i un perruquer de Mata Campaña els van anar a pentinar. “Per a nosaltres és tot un honor poder pentinar els nostres gegants”, explica la Desiré Mata que al costat de la Paquita Campaña, la Patricia Cortés i el Josep Porta van ser els encarregats de posar de vint-i-un botons Marc Antoni i Cleopatra, els gegants en actiu més antics; els xinesos, el rei Jaume I i la reina Elionor, la reina mora Zobeida i la seva parella, els faraons i la parella de gegantons formada per l’infant Berenguer i donya Violant.

La feina desenvolupada per l’equip de perruquers no va ser gens fàcil. “Pensem que els gegants portaven dos anys com aquell que diu tancats i sense una posada a punt a causa de la pandèmia”, explica la Desiré, que afegeix que “tenien els cabells molt malmesos. Les perruques estan molt deteriorades i a més tenien una gran quantitat de pols acumulada dins, fet que encara va posar més difícil la tasca de pentinar-los”. De tots els gegants que formen el seguici lleidatà la més difícil de pentinar és, sens dubte, la Violant per la llarga trena que porta i que es troba molt malmesa. “La dificultat no estava en el pentinat sinó en l’estat de la perruca”, explica la Desiré.

Els gegants més fàcils, “evidentment, els farons”, afegeix tot rient, perquè no porten perruca, sinó que van tocats només amb un turbant. A aquesta professional el gegant que més il·lusió li feia de pentinar era Marc Antoni. “Per a mi Marc Antoni i Cleopatra són unes icones dels nostres gegants, pensa que les arrels de la perruqueria i també de l’estètica les trobem a l’antic Egipte, a les èpoques dels faraons”. De totes formes, la Desiré creu que mentre Marc Antoni sí que és un romà; “la seva companya Cleopatra, realment, no sembla pas una egípcia perquè porta un pentinat de romana”. Els rínxols dels cabells de Marc Antoni també van donar molta feina, “però ens va quedar molt bé. Com que el cabell ja estava marcat el que vam fer a banda de treure tota la pols acumulada va ser anar treballant amb petits flocs de cabell i amb un producte adequat per anar definint cada rínxol”. Tots els cabells i la part de cartró dels gegants van ser netejats i posats a punt amb cura. “Vam fer servir tant per als cabells com per a la part de les mans, cara i joies, un sèrum natural d’oli de coco per donar hidratació i lluentor tant a les perruques com a les parts del cos visibles”.

De totes maneres, aquesta professional de la perruqueria creu que ha arribat l’hora de començar a pensar a canviar almenys les perruques dels nostres gegants, tot i que s’hauria de fer amb molta cura perquè són icones de la ciutat. “Ara ja sabem com estan, si ens criden per tornar-los a pentinar estarem molt més preparats”, assegura decidida

tracking