SEGRE

Liderant l'evolució tecnològica per al progrés del món i les persones

El col·legi ha fet un procés de reimaginar les seves institucions, innovant els seus serveis i activitats

Publicado por

Creado:

Actualizado:

“L’Associació i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya han mantingut sempre una clara voluntat de servei als enginyers industrials i a la societat catalana”, explica Guillem Boira, president de la Demarcació de Lleida d’Enginyers Industrials de Catalunya. Aquestes institucions recullen la trajectòria històrica que aquesta professió ha aportat al desenvolupament del nostre país i al seu progrés tecnològic.

Amb aquesta base, es va crear l’Associació el 1863 i el Col·legi el 1950, institucions que actualment agrupen més de 10.000 professionals. “Representem els enginyers de l’àmbit industrial, defensem la professió i els seus interessos, la bona praxi de l’enginyeria i en regulem la pràctica”, detalla Boira, que recorda l’obligatorietat de la col·legiació per a tots aquells titulats que exerceixen professionalment. “Estem al servei dels enginyers, l’enginyeria i la societat, fidels al nostre propòsit: liderar l’evolució tecnològica per al progrés del món i les persones, amb solucions compatibles amb el desenvolupament sostenible del planeta, preservant-lo per a les properes generacions”, destaca el president.

En un moment en què la sotragada que ha representat la pandèmia de la Covid-19, que ha portat el món sencer a aturar-se durant uns mesos mentre es trobava la manera de reaccionar a una amenaça global com mai abans, Enginyers Industrials de Catalunya ha fet un profund procés de reimaginar les seves institucions –Associació i Col·legi– per fer-les més àgils, per estar més a prop de la comunitat d’enginyers i enginyeres, tot innovant els seus serveis i activitats, amb un fort compromís amb la digitalització i la sostenibilitat.

Les comissions, la veu de la institució

Les prop de vint comissions que té la institució són la veu dels Enginyers Industrials de Catalunya: en aquestes es generen debat, reflexió i anàlisi per difondre coneixement i experiència entre el col·lectiu i la societat. Alhora, promouen la xarxa entre els seus membres i la resta de professionals i agents del sector.

Els seus debats i posicionaments tècnics són independents i volen ajudar la societat en els debats tecnològics, tot aportant informació, opinió i coneixements professionals, tot i que “la fortalesa de les nostres institucions rau en la presència individual de cada un dels seus components”, destaca Guillem Boira. En aquest any que estem a punt de cloure, l’energia ha estat, sens dubte, al centre del debat públice, al centre del debat públic, amb un protagonisme doble: per la seva actualitat, pels forts increments dels preus de l’electricitat i per les seves implicacions de futur, amb l’objectiu de revertir el canvi climàtic en el camí cap a la transició ecològica.

Sobre el primer tema, i des del primer moment, l’Associació i el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya han fet sentir la seva veu experta a través dels mitjans de comunicació per explicar a l’opinió pública les raons d’aquest increment, primer, i per oferir, més tard, recomanacions i alternatives per contenir aquests increments desbocats de preus. El president de la demarcació creu que “les noves fornades d’enginyeres i enginyers són els que han de fer possible la nova indústria, motor del nou progrés”. Perquè l’evolució tecnològica torna a tenir avui el màxim protagonisme en la recuperació econòmica i en la transformació de la societat, com van ser decisius en el seu moment la introducció del vapor, l’electricitat o les tecnologies de la informació, per citar-ne algunes. “Sabem que darrere del creixent benestar sempre hi ha hagut l’enginyeria, i sempre hi serà”.

En la darrera edició de la Diada de l’Enginyeria, celebrada el passat mes de juny, es va donar molt protagonisme a la “E” que encapçala la paraula Enginyeria: E d’enginy, el que han d’esprémer els professionals, i E d’exemple, el que han de ser per al conjunt de la societat. Una lletra E que també ens recorda que, en aquesta nova era postpandèmia han de brillar els equips, l’expertesa, l’experiència, l’eficiència i l’excel·lència, que sempre s’ha de perseguir. “Però hi ha una E especialment important per allò que representa, significa i comporta –vol destacar el president de la demarcació–: és la E d’equitat. Sempre l’hem portat a dins i és de justícia fer-la aflorar. Necessitem que les dones enginyeres tinguin el màxim protagonisme a les nostres empreses, entitats i entre el nostre col·lectiu professional. La nostra professió no serà completa si no l’enriquim amb una part significativa del talent femení que ens falta.” “Però tampoc no ens podem oblidar de l’equitat generacional. El futur són els joves.

La next generation no vindrà tan marcada –que també– pel bon ús dels fons econòmics que, amb urgència i sota aquest mateix nom han de dedicar-se a una veritable transformació estructural de la nostra economia, com de la valentia d’institucions com les nostres, que sapiguem fer dels nostres joves professionals una part activa del present i del futur”, conclou Guillem Boira.

Aprop del Territori

La demarcació de Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya garanteix la presència de la professió al territori i la proximitat del col·lectiu, a la indústria i al conjunt de la societat de les terres de ponent i compta amb més de 300 enginyeres i enginyers que aporten tota la seva capacitat i potencial per al desenvolupament i creixement del territori. El president de la demarcació, Guillem Boira, destaca que “la nostra professió, basada des de sempre en la capacitació, la rigorositat, l’esforç i la confiança, fa que qualsevol enginyer industrial s’hagi de sentir orgullós de ser-ho, i també de formar part del nostre col·lectiu, en què trobarà tot el necessari per acompanyar-lo en la seva carrera professional i on sentirà l’escalf i recolzament del que considerem una gran i ben avinguda família professional, la família de les enginyeres i els enginyers industrials de Lleida i de tota Catalunya.

Les persones, els enginyers i les enginyeres són el primer i treballem perquè la cohesió i la xarxa de relacions es teixeixin amb multitud d’actes tècnics, formatius, lúdics i socials”. En constant coordinació amb l’Escola Politècnica Superior de la UdL, on es cursa el màster d’Enginyeria Industrial, és per a la Junta de la demarcació un objectiu prioritari apropar les noves generacions al Col·legi i aconseguir la tan desitjada equitat, tant generacional com de gènere. La demarcació té una vinculació amb les institucions locals molt arrelada des dels seus inicis, amb la participació en aquells sectors que requereixen un assessorament professional. Entre aquests, destaquen la ja esmentada Universitat de Lleida, la Paeria i la Diputació de Lleida, els Serveis Territorials de la Generalitat i altres ajuntaments, administracions locals i empreses lleidatanes.

tracking